den 21 januari
Interpellation 2001/02:182 av Anders Sjölund (m) till statsminister Göran Persson om språkens ställning
De senaste åren har en radikal förändring vad gäller språkens ställning i gymnasieskolan kunnat noteras. Elever inom de studieförberedande programmen väljer i allt större utsträckning att avstå från studier i annat språk än engelska.
Ett exempel är utvecklingen inom tyska. Av eleverna på de naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmen hade 35 % slutbetyg i tyska våren 2000 jämfört med 1997 då andelen var 50 %. Det innebär en minskning sedan 1997 med 15 %. Även om franska och spanska ökar något konstaterar Skolverket att färre elever som studerade på gymnasiet våren 2000 hade betyg i moderna språk än under år 1999.
Detta är, precis som Skolverket konstaterar, oroande, och innebär i sin tur att de språkvetenskapliga institutionerna på våra högskolor och universitet i snabb takt tappar studerandeunderlag.
Stora språk som t.ex. tyska har på vissa universitet så få sökande att kurserna helt måste ställas in. Universiteten överväger nu därför att starta med direkta nybörjarkurser i moderna språk.
En liknande utveckling kan noteras för de naturvetenskapliga utbildningarna inom gymnasieskolan. Naturvetarprogrammet tappar sökande för vart år som går och avhoppen från samma program är betydande. Mot denna bakgrund är det inte överraskande att det som en konsekvens uppstår luckor inom de naturvetenskapliga/tekniska institutionerna på universitet och högskolor.
Något måste göras åt det faktum att Sverige har en skriande brist på studenter inom det naturvetenskapliga vetenskapsområdet, en omständighet som på sikt kommer att få betydande negativa effekter på svensk tillväxtspotential.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsministern, eftersom det inte tycks finnas någon skolminister som kan besvara interpellationer just nu:
1. Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att komma till rätta med de ovan beskrivna problemen vad avser språkens ställning?
2. Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att bryta den negativa trenden vad avser de naturvetenskapliga utbildningarna vid gymnasieskolorna och vid våra högre lärosäten?