den 9 januari

Interpellation 2001/02:165 av Maria Larsson (kd) till näringsminister Björn Rosengren om familjeföretag

De senaste åren har inneburit en dramatisk förändring i ägarstrukturen i svenska företag. I dag är det 35 % utländskt ägande i svenska börsnoterade företag. Antalet företagsköp under år 2000 ökade med 21 % jämfört med 1999 och för första gången var köpen fler än 1 000. Förlaget Förvärv & fusioner som tagit fram statistiken räknar med att de utländska köpen i Sverige kommer att öka.

Svenskt näringsliv står inför en kraftig föryngring de närmaste åren. Mer än hälften av företagen i Sverige är fortfarande familjeföretag. Bland dem finns en stor grupp fyrtiotalister som nu vill träda tillbaka. Åtta företagare av tio hoppas att barnen ska ta över.

Reglerna för fåmansbolag samt arvs- och gåvoreglerna upplevs som komplicerade vilket försvårar generationsskiften. Det är dessutom mycket kostsamt att genomföra ett generationsskifte. Ägarbilden i familjeföretagen har därför förändrats dramatiskt de senaste fem åren. Också i Gnosjöregionen är i dag det utländska ägandet ca 15 %. Antalet företag med utländskt ägande har mer än tredubblats de senaste tre åren. Utvecklingen går mycket snabbt.

Företagen på en mindre ort är inte bara producenter av varor och tjänster, de har ofta dessutom ett socialt engagemang. Det sociala kapitalet har varit av avgörande betydelse för framväxten av Gnosjöandan. Långsiktig ekonomisk utveckling kräver mer än konkurrens på det lokala och regionala planet. Det krävs samarbete och förtroende.

Självfallet är det sunt och riktigt att utländska investerare kommer in på den svenska marknaden i större omfattning ju mer ekonomin internationaliseras. Utländska ägare kan ge potential för ny utveckling och en tillgång till nya marknader. Men med den takt som utförsäljning av svenska familjeföretag nu sker är det alarmerande.

Det vore mycket olyckligt om andelen svenska familjeföretag skulle minska kraftigt. Familjeföretagen arbetar oftast långsiktigt i ett nära och ansvarsfullt ägande. Man har också visat god överlevnadsförmåga i lågkonjunkturer. Skulle andelen familjeföretag minska innebär det enligt forskaren Emil Emling minskad ekonomisk stabilitet och ökat risktagande i svenskt näringsliv.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till näringsminister Björn Rosengren:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att underlätta för fortsatt ägande i fåmansbolagsform?