Interpellation 2001/02:163 av Lena Ek (c) till finansminister Bosse Ringholm om arbetslöshetsstatistik
Det är mycket viktigt att förtroendet för svensk ekonomi är högt. Däri ingår att uppsatta mål i statsbudgeten hålls, vilket är särskilt svårt, men också särskilt viktigt i en lågkonjunktur som den Sverige befinner sig i just nu. Under hösten har vid flera tillfällen debatter förts i riksdagen om huruvida underliggande statistik i statsbudgeten varit korrekt eller ej. Särskilt har uppgifter om arbetslöshet och sjuktal varit ifrågasatta. Nyligen har statsministern uttryckt stor oro över arbetsmarknadsläget i kombination med just rådande lågkonjunktur. I december var antalet varsel redan över 62 000, vilket gör att även undertecknad delar denna oro. Vidare har finansministern i andra sammanhang diskuterat ej budgeterade utgiftsökningar inom a-kassan i storleksordningen 4 miljarder kronor i form av ändrade ersättningsgränser redan under innevarande år, även utan höjd arbetslöshet.
AMV påpekar i sin utvärdering av senaste statistik rörande arbetslösheten att det finns stor risk för att problemen kommer att öka under 2002.
Generaldirektören utrycker det som "att vi har en arbetsam vår framför oss...". I ett brev till länsarbetsnämndsdirektörerna beordras landets samtliga arbetsförmedlingar använda 70@75 % av medlen för nästa års programverksamhet redan under årets första sex månader. Ett exempel från Östergötlands län visar att i praktiken innebär detta att 5 300 personer budgeteras få aktivitetsstöd i april medan siffran drastiskt sjunker till 2 000 personer under natten till den 1 juli! I generaldirektörens brev sägs vidare att regeringen "följer verksamheten vecka för vecka och vid behov kommer ytterligare åtgärder att sättas in".
Min fråga till finansministern blir därför:
Vilka "ytterligare åtgärder" avser finansministern vidta för att uppnå de uppsatta målen inom de befintliga ramarna?