den 19 december

Interpellation 2001/02:150 av Yvonne Andersson (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om forskningsfrågor inom EU

EU har fastslagit det sjätte ramprogrammet för forskning. Vi välkomnar denna förstärkning av forskningen som komplement till nationellt finansierad forskning.

Ramprogrammet innebär dock att EU blir en finansiär jämförbar med Vetenskapsrådet @ navet i den svenska forskningsfinansieringen. EU-kommissionen blir en mycket viktig forskningspolitisk maktfaktor. Det sker en tydlig maktförskjutning av forskningspolitiken från medlemsstaterna till unionen. Den europeiska forskningspolitikens allt större ekonomiska omfång är en bidragande orsak, de alltmer tydligt uttalade ambitionerna att centralstyra (maskerade i termer av samordning och kraftsamling) en annan. Forskningspolitiken måste också framöver vara ett spörsmål som hanteras på medlemsstatsnivå.

Både svenska företag med industriforskning, såväl som företrädare för högskolor och universitet har framfört åsikten att ramprogrammets inriktning har varit svår att påverka, och att liten hänsyn har tagits till åsikter i remissvar.

Vad avser ministern göra för att bättre tillvarata svenska företags- och högskoleföreträdares åsikter om EU:s ramprogramarbete om forskning?