den 18 december

Interpellation 2000/01:146 av Lena Ek (c) till justitieminister Thomas Bodström om unga invandrarkvinnors situation

Under senare år har en räcka upprörande händelser inträffat där unga kvinnor med invandrarbakgrund utsatts för våld, ibland mycket grovt våld, av olika slag. Gärningsmännens motivering har varit att de unga kvinnorna "vanhedrat" sin släkt och inte uppfört sig efter normer och koder som de anser ska gälla. Detta är oacceptabelt. I Sverige finns andra normer som skapar respekt emellan människor och som ger också unga kvinnor en rätt att välja liv.

Det finns många problem och frågeställningar som behöver diskuteras för att hitta förslag och åtgärder som förändrar situationen och förhindrar sådana våldsutbrott. Justitieministern har ett särskilt ansvar för att inte vissa grupper i samhället utsätts för våld och att eventuella gärningsmän upptäcks och bestraffas. Lagstiftning grundas i normer och frågan hur lagar och regler påverkar samhället är intressant. Ibland kan lagstiftaren anses gå före den allmänna opinionen, eller normer inom vissa grupperingar i samhället, för att få en förändring till stånd.

Den person som studerar den svenska brottsbalken ser att där finns regler som förbjuder olika former av förtryck och våldsanvändning. Mord och misshandel är två exempel. Den svenska grundlagen talar allmänt om att rättigheter som yttrandefrihet och rätten till personlig integritet ska skyddas vilket också syns i brottsbalkens regler. Trots detta ser vi i ökande grad att våld mot unga invandrarkvinnor ökar.

Mina frågor till justitieministern blir därför:

1. Hur arbetar justitieministern med frågan om attityder och normer när det gäller unga invandrarkvinnors situation?

2. Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att öka samordningen mellan myndigheter till skydd för denna grupp, och för att hitta gärningsmän och bestraffa dem?

3. Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att dessa unga kvinnor kunna skyddas under utredningstiden och därefter?