den 13 december

Interpellation 2001/02:142 av Tullia von Sydow (s) till socialminister Lars Engqvist om värn för äldre

Inom ramen för arbetet med att förverkliga den nationella handlingsplanen för äldre (prop. 1997/98:113) har Brottsoffermyndigheten kartlagt bl.a. våld mot äldre och ger en bra och bitvis skrämmande bild där kränkningar av äldres mänskliga rättigheter sker mitt i vårt välfärdssamhälles vardag. I studien har våld mot äldre i olika former kartlagts. Hot och trakasserier, fysiskt våld, sexuella trakasserier och utsatthet för ekonomiskt våld är sådant som äldre tvingas utstå i dagens Sverige. Den undersökning som myndigheten nyligen har presenterat innehåller uppgifter som verkligen pekar på behovet av insatser för att öka tryggheten för de äldre.

Effekterna av det våld som äldre utsätts för är allvarliga både för den enskilde och för samhället. Vi ser hur drabbade äldre får en sämre hälsa och ofta ökar sin användning av t.ex. värk- och sömnmediciner osv. Därför utvecklas också detta till ett folkhälsoproblem samtidigt som det på ett verkligt påtagligt sätt kränker äldre människors rättigheter. Det finns samtidigt fastslaget i internationella deklarationer och överenskommelser att äldre kvinnor och män har rätt till ett bra stöd när de utsatts för övergrepp. Här finns en mängd saker att göra för att förbättra detta stöd.

I vårt grannland Norge har man gått före. En sådan insats har varit att på kommunal nivå inrätta "Värn för äldre". Syftet är att öka kunskapen om och utveckla åtgärder som värn för äldre brottsoffer. Här samlas kompetens för att kunna arbeta med metodutveckling och utåtriktad information. Fall av övergrepp har avslöjats som annars antagligen aldrig skulle ha kommit fram. Polis och socialtjänst har en källa till kunskap och en instans till vilken man kan hänvisa problem som man annars haft mycket svårt att klara av. Systemet liknar till viss del dagens kvinnojourer men är anpassat efter de förutsättningar och krav som ställs i arbetet med äldre.

Det är hög tid att ta de här problemen på allvar och här är inte minst Brottsoffermyndighetens enkäter allvarliga signaler. Av det skälet bör regeringen snarast initiera en liknande verksamhet i Sverige. Vi vet att äldre utsätts för övergrepp. Vi vet att äldreansvariga i kommunerna har stora behov både av kunskaper om detta hitintills ouppmärksammade problem och av modeller för omhändertagande och information till allmänhet och omsorgspersonal.

Jag vill därför fråga socialministern vilka åtgärder regeringen avser vidta i syfte att stärka de äldres trygghet i vårt samhälle.