den 7 december

Interpellation 2001/02:134 av Marianne Samuelsson (mp) till statsminister Göran Persson om barnens hälsa

Larmrapporterna om barns hälsa duggar allt tätare. Här är ett axplock från en enda dags medierapportering, den 29 november 2001:

Vart femte barn som idrottar känner stor press när föräldrar är med på träning och tävling, enligt en undersökning från Göteborgs universitet. Föräldrarnas orealistiska förväntningar blir en stressbörda för barnen, säger professor Göran Patriksson till Svenska Dagbladet. Pressen var störst på tennisspelarna. Undersökningen bygger på en enkät som besvarats av 466 barn i åldrarna 8@16 år. De skriver bl.a. om utebliven tröst och uppmuntran och föräldrar som gapar eller skrattar åt dem. (SVT Text)

Fler barn får åldersdiabetes och de senaste sex åren har barns förbrukning av medicin för magsår fördubblats, enligt siffror från Socialstyrelsens läkemedelsenhet. Likaså har barns förbrukning av antidepressiva mediciner fördubblats jämfört med 1998. (Aftonbladet)

Nära hälften av alla skolbarn tycker inte att det är för stökigt i deras klassrum. 42 % säger att de minst en gång i veckan känner sig stressade och 18 % har svårt att sova flera gånger i veckan. Vi slogs verkligen av hur vanligt det var med stress och psykosomatiska besvär när vi fick se resultaten, säger Viveca Östberg, sociolog på Stockholms universitet, som gjort en levnadsundersökning bland 1 300 10@18-åringar. I går föreläste hon i Enskede på Barnombudsmannens heldagsseminarium "Stress i barns och ungdomars tillvaro".

Fler vuxna i skolan, kortare arbetstid för småbarnsföräldrar, fler debatter om stress bland barn, ökat inflytande för barn och ungdomar, skolans organisation och vuxnas attityder var några av de åtgärder som diskuterades. Utvecklingen i samhället är skrämmande. Det faktum att vuxenvärlden möter barns stress med mediciner måste vi göra till en varningsklocka för alla, konstaterar Lena Nyberg, barnombudsman, BO. (DN)

Undersökningar visar att tinnitus blir mer och mer vanligt bland barn. Enligt en ny undersökning vid Sahlgrenska sjukhuset ska vartannat barn mellan 9 och 16 år ha någon erfarenhet av detta hörselbesvär. 16 % barnen led ofta eller alltid av tinnitus. En trolig orsak är stressiga och bullriga miljöer på skolor och förskolor. Bullerskadeforskaren Per Anders Hellström är en aning skeptisk till siffrorna men konstaterar att antalet barn och ungdomar med tinnitus definitivt har ökat på senare år.

Man noterade också ett ökat antal rapporterade stämbandsskador hos barn för ett par år sedan, säger han. (DN)

Våra barn är vår framtid. Barnkonventionen föreskriver att all politik ska utgå från barnens bästa. Men utvecklingen är på väg åt helt fel håll enligt ovanstående larmrapporter. Barnens utsatthet har också bekräftats av kommittén Välfärdsbokslut.

Det finns också oroande statistik som visar på att det föds allt färre barn. Viljan att ha barn och hur barn har det i vårt samhälle kan ha ett samband.

Vilka åtgärder avser statsministern vidta för att förbättra situationen för barnen?