den 5 december

Interpellation 2001/02:125 av Rosita Runegrund (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om kvinnor i ledande befattningar

Jämställdhet är en fråga om demokrati. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter att påverka och delta i samhällsutvecklingen. En jämn representation är en viktig åtgärd för att skapa förutsättningar för bättre beslut som innefattar både mäns och kvinnors kompetens, perspektiv och prioriteringar. Nyligen presenterades en FN-rapport om jämställdhetsläget i olika länder. I rapporten får Sverige bl.a. kritik för att det finns så få kvinnor på höga poster, såväl inom offentlig som privat sektor.

Det är viktigt att den politiska ledningen i ett land är ett föredöme i jämställdhetsfrågor, handling måste överensstämma med ord, i annat fall förlorar politiken och politikerna i trovärdighet. Därför är det mycket anmärkningsvärt att av de 62 myndighetschefer som regeringen utsåg år 2000 var endast 17 kvinnor. Detta har inte förbättrat statistiken för myndighetschefer totalt, endast en av fyra myndighetschefer är kvinna. Enligt statistik som Jämställdhetsrådet för transporter och IT tagit fram är ledningarna för Banverket, Vägverket, Sjöfartsverket, Luftfartsverket och länstrafikens huvudmän bedövande överrepresenterade av män. Detta trots att det inom transportsektorn tas beslut som berör stora delar av samhällsplaneringen.

När regeringen kritiserades, för att endast ett fåtal av nyutnämnda ambassadörer var kvinnor, svarade utrikesminister Anna Lindh att det inte fanns tillräckligt många kompetenta kvinnor att utse. Detta är ett skamligt underkännande av alla välmeriterade kvinnor. Av de 77 ambassadörer som är stationerade runtom i världen är endast 12 kvinnor.

Den dystra bilden förbättras heller inte när man ser till det statligt ägda bolaget Samhall. I samband med den organisationsförändring som kommer att träda i kraft den 1 januari 2002 visar det sig att samtliga chefer vid huvudkontoret är män och av sammanlagt 24 affärsområdeschefer är endast fyra kvinnor.

Detta är ett underbetyg åt ett demokratiskt land med en regering som har ökad jämställdhet som ett högt prioriterat mål och som framhåller Sverige som världens mest jämställda land.

Avser statsrådet vidta åtgärder med anledning av den kritik som riktats mot Sverige i den nyligen presenterade FN-rapporten?

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att öka antalet kvinnliga myndighetschefer och ambassadörer?

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att öka antalet kvinnor i Samhallkoncernens ledning?