den 29 november

Interpellation 2001/02:116 av Siw Persson (-) till socialminister Lars Engqvist om redovisning av amalgamanvändning

Företrädare för Socialdepartementet och Landstingsförbundet fattade den 20 mars 1995 en överenskommelse, som innebär att amalgam i princip inte ska användas som tandlagningsmaterial hos barn och ungdomar efter den 1 juni 1995.

Överenskommelsen innebar att tandvårdshuvudmännen åtog sig att upphöra med användningen av amalgam inom barn- och ungdomstandvården. Undantag får dock göras när nyttan för den enskilde kan motivera avsteg från den allmänna principen. Som exempel nämns behandling av gravt karierade eller missbildade tänder, där andra plastiska tandfyllnadsmaterial inte håller för tuggbelastningen, vid fyllningsterapi på patienter, där det inte går att hålla tanden fri från saliv under tillräckligt lång tid, vid narkosvård då användandet av andra material medför ytterligare behandlingstillfällen.

Regeringen fattade beslut i enlighet med ovanstående den 11 maj 1995.

Den enda i Sverige förekommande patientorganisationen för tandvårdsdrabbade patienter, Tandvårdsskadeförbundet, har under år 2001 till samtliga landsting/regioner skickat frågor:

Det är anmärkningsvärt att så många av de tillfrågade inte brytt sig om att svara på dessa viktiga frågor. Tandvårdsskadeförbundet kommer att ta kontakt igen och återigen för att få svar från alla landsting/regioner i Sverige.

Det är också anmärkningsvärt hur olika de inkomna svaren är. Här kommer några exempel.

Flera landsting/regioner har intygat att amalgam används vid narkostandvård på handikappade/utsatta barn.

Det åligger respektive vårdgivare/landsting/region att föra fullständig och adekvat statistik över hur många som sökt och fått tandvårdsstöd enligt den lagstadgade rätten i Tandvårdsförordningen SFS 1998:1338.

Nu vill jag ställa följande frågor till socialministern.

1. Avser socialministern vidta någon åtgärd så att det inte längre blir tillåtet att använda amalgam (50 % kvicksilver) vid narkosvård på handikappade, eller på annat sätt utsatta barn och ungdomar, när andra mindre farliga material finns?

2. Avser socialministern ta initiativet till att en uppföljning görs av amalgamets effekter på dessa handikappade/utsatta barn?

3. Avser socialministern vidta någon åtgärd så att tillförlitlig statistik upprättas i alla landsting/regioner?

4. Avser socialministern vidta någon åtgärd för att åtgärdsstatistiken ska relateras till patient och inte till totalt utförda åtgärder av respektive slag inom åldersgruppen 0@19 år?