den 27 november

Interpellation 2001/02:110 av Birgitta Sellén (c) till näringsminister Björn Rosengren om infrastrukturen i Sundsvallstrakten

I infrastrukturpropositionen finns resurser avsatt för att bygga ny E 4 söder om Sundsvall.

Likaledes finns järnvägen i Västernorrland med i propositionen. Det är efterlängtade pengar till dessa om- och nybyggnationer. Det är frågor som engagerat många människor och det har debatterats under några årtionden. Oändligt många spaltmetrar har det skrivits om detta i medierna.

Hur E 4 ska byggas finns det flera olika förslag till som nu debatteras flitigt i Sundsvall. Det finns många olika aspekter på vilket alternativ som är det bästa. När stora projekt ska verkställas så gäller det att uppmärksamma riksintressen i all samhällsplanering. Det gäller att hitta det alternativ som på lämpligast sätt främjar en långsiktig hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön.

Vid storskaliga förändringar, som t.ex. nya vägar, järnvägar, golfbanor eller skogsplanteringar ska hänsyn också tas till äldre strukturer i landskapet så att de inte skadas av det nya. Det innebär att områden med stora kulturvärden ska, så långt det är möjligt, skyddas. I kulturminneslagen står "Det är en nationell angelägenhet att skydda och vårda vår kulturmiljö".

Söder om Sundsvall finns det bl.a. ett stort fornminne från gammal bebyggelse. Ett forntida gravfält finns där. Det är av stort värde för bygdens historia och även för länets, och bör därför skyddas.

Riksantikvarien säger angående riksintressen: Ett område av riksintresse är en kulturmiljö som är unik eller speciell i en region, riket eller internationellt sett. Riksintressena ska representera hela landets historia allt från förhistorisk tid fram till nutid.

Riksantikvarieämbetet har i samband med infrastrukturpropositionen anmält sitt intresse för att undersöka några områden där man planerar stora vägprojekt, bl.a. norr om Uppsala, Tanum och Tåkern-Omberg. Trakten söder om Sundsvall bör också bevakas av riksantikvarien.

I det aktuella området finns också ett förslag till E 4:ans nya dragning över en grundvvattentäkt, som förser stora delar av sundsvallsborna med vatten av mycket hög kvalitet. Av den anledningen vill jag peka på de ramdirektiv för vatten som trädde i kraft den 21 december 2000. Där står: Transportsektorns fysiska och kemiska påverkan på yt- och grundvatten är en fråga som kan komma att behandlas.

I miljöbalken kan man läsa många förskrifter som gäller vid nybyggnation av exempelvis motorvägar och motortrafikleder. Där står att regeringen ska pröva tillåtligheten och får tillåta en verksamhet endast om kommunfullmäktige har tillstyrkt detta. Det kommunala vetot gäller dock inte vid vattenverksamhet eller trafikanläggningar.

När man ska göra så stora infrastruktursatsningar som nu kommer att bli fallet i Sundsvallstrakten så bör det finnas en helhetssyn på både järnvägens och vägarnas om- och nybyggnader. Om E 4 byggs med en högbro över Sundsvallsfjärden så har man med det inte löst problemet med att E 14 från Sundsvall till Trondheim fortfarande kommer att gå genom centrala Sundsvall. Hur kommer E 4:ns eventuella dragning att påverka järnvägen? I dag går järnvägen genom centrala staden och det innebär att det finns många järnvägskorsningar. Detta påverkar trafiken i Sundsvall på ett negativt sätt, inte minst med alla avgaser som "sprutar ut" när bilar står och köar vid bomfällningar. När nya Botniabanan är klar så kommer det att bli ännu fler bomfällningar, eftersom tågtrafiken ökar. Det bästa för både miljön och trafiken är att järnvägen grävs ned genom Sundsvall.

Min förhoppning är att regeringen noggrant tänker igenom helheten på infrastrukturen i Sundsvallstrakten. Det är viktigt att det inte blir flera olika beslut, som i slutändan riskerar att bli projekt som sätter "käppar i hjulet" för varandra och att man måste göra lösningar som inte är de bästa för att både vägtrafiken och järnvägstrafiken ska fungera på ett tillfredsställande sätt.

Staten har huvudansvaret för att riksintressena beaktas och därför vill jag fråga följande:

Är näringsministern beredd att ge riksantikvarien i uppdrag att studera kulturminnen söder om Sundsvall innan man fastställer E 4:ans nya dragning söder om Sundsvall?

Är näringsministern beredd att skydda grundvattentäkten i det aktuella området?

Kommer näringsministern att ta initiativet till en helhetssyn på infrastrukturen i Sundsvallstrakten?