den 26 november

Interpellation 2001/02:106 av Rigmor Stenmark (c) till statsrådet Britta Lejon om engagemang i samhällsarbetet

Positiva föredömen behövs i det politiska arbetet. Det är av stor betydelse för att man ska kunna uppnå det nödvändiga förändringsarbetet i olika frågor såväl på riksnivå som kommunnivå.

Varje människa måste ha makt påverka de beslut som påverkar hennes vardag, hennes livssituation. Beslut ska därför fattas så nära människorna som möjligt. Det är också angeläget att människor får inspiration och känner en nyfikenhet, lust och vilja att aktivera sig i det direkta politiska samhällsarbetet. Livskraft och engagemang får många genom att aktivt arbeta tillsammans mot gemensamma mål.

Vi ser glädjande nog att det pågår ett förändringsarbete i Sverige där många människor aktiverar sig för sin bygd. På många håll pågår ett aktivt arbete för att få till stånd kommundelningar för att flytta besluten närmare dem som frågorna berör. Nätverk bildas och arbetet tar fart. Många frågetecken möter dock på vägen och det kan vara lätt att ge upp när man inte får den respons från traditionella myndigheter som man hade förväntat sig.

I detta arbete är det väldigt viktigt att man ser de goda föredömen som finns. I Knivsta pågår just nu ett febrilt förberedningsarbete för att finna arbetsformer för sin nya kommun. Många människor är aktiva i detta och man ser även att det politiska partiarbetet tar fart när nya människor deltar aktivt i samhällsarbetet.

Uppsala kommun, från vilket Knivsta avknoppats, visade även på ett mycket positivt sätt en vilja till att lösa de problem som måste lösas. Redan när motioner från fullmäktigeledamöter från såväl Centerpartiet som Moderaterna lades visade man en samarbetsvilja från den socialdemokratiska ledningen.

Detta positiva förändringsarbete, som utmynnade i att Knivsta bildade en ny kommun, är värt att lyfta fram. Det finns även liknande erfarenheter från andra kommuner.

Mina frågor till demokratiminister Britta Lejon:

1. På vilket sätt avser ministern lyfta fram dessa positiva föredömen?

2. Hur avser ministern konkret verka för att vi ska få fler förtroendevalda i Sverige?