Motion till riksdagen
2001/02:Ub536
av Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Forskning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att lösa finansieringen av fasta forskartjänster vid Kristinebergs marina forskningsstation.

Historik

Kristinebergs marina forskningsstation (KMF) ligger på sydkanten av Gullmarsfjordens inlopp, mitt emot Lysekil. Stationens ekotoxikologiska forskargrupp har varit verksam där sedan 1969 och är därmed pionjärer inom svensk marin ekotoxikologi. Gruppen har fram till i år avlönats av Naturvårdsverket (NV).

Under 1980-talet och början av 1990-talet inrättade NV vidare ett flertal fasta forskartjänster inom miljövårdsforskningen, bl.a. professorstjänster, som förlades till olika universitet.

Syftet med tjänsterna var att långsiktigt bygga upp och säkerställa kompetens inom miljöforskningen. I arbetsuppgifterna ingick att biträda NV med faktasammanställningar, bedömningar och prognoser. Dessa professorer har sedan tillsättningen byggt upp forskningsavdelningar och utvecklat forskningen tvärvetenskapligt.

Fram till 1992 var dessa forskare direktanställda vid NV:s forskningsavdelning. I samband med omorganisation av NV 1992 överfördes all forskande personal till universiteten. De f.d. fasta forskarna vid NV fick dock även i fortsättningen årliga anslag av NV för lönemedel.

1997 beslöt riksdagen enligt regeringens förslag att NV:s forskningsanslag skulle upphöra 1 januari 1998, något som vi kristdemokrater kritiserat mycket starkt. Avsikten var att i stället finansiera miljöforskning med pengar från de avskaffade löntagarfonderna genom forskningsstiftelsen MISTRA. Enligt stiftelsens stadgar ska MISTRA dock inte syssla med långsiktig forskning utan ska stödja riktade projekt för att lösa specifika miljöproblem i samarbete med näringslivet. Den inriktningen stämmer inte med den långsiktiga miljöforskning som bedrivs på Kristineberg. Benämningen ”fast forskargrupp” försvann.

För den ekotoxikologiska gruppen skrevs oktober 1999 ett tvåårigt avtal mellan NV och Göteborgs universitet vilket gick ut den 1 juli 2001. Efter det saknas alltså medel för tre forskare vid stationen.

I våras uppmanades man av NV att kontakta FORMAS, som gav besked att några medel inte fanns för tjänster. I juni 2001 beslöt NV:s miljöforskningsnämnd att NV skulle ge en ekonomisk garanti för år 2001 åt den professor och den laboratorieassistenttjänst som finns vid KMF och tidigare haft fast finansiering från NV till Göteborgs universitet. Den 1 januari 2002 står alltså även dessa personer utan medel, sammanlagt alltså 5 forskare. Flera av forskarna är engagerade i olika internationella havsforskningsorganisationer.

Samma öde har drabbat sammanlagt 12 professurer vid olika universitet och institutioner i Sverige.

Samtidigt satsar NV 25 miljoner kr på nya forskningsprojekt. Forskarna vid KMF har hänvisats att söka medel från dessa pengar till projekt på 2–3 år. De medel som delas ut är dock inte avsedda för ekotoxikologisk forskning.

Forskningsstationen Kristineberg

Kristinebergs marina forskningsstation grundades 1877 av Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) och är Sveriges största marina forskningsstation, och en av de modernaste i Europa. Personalen består av 60 personer, varav c:a 15 är forskare, 20 forskarstudenter och 15 övrig personal. Sex personer beräknas ta sin doktorsexamen under 2001. Verksamheten i huset förutsätter att vetenskaplig ledning finns. Denna ledning hotar nu att gå förlorad på grund av olöst finansiering.

Stationen klassas av EU som en europeisk resurs och kan ta emot andra EU-forskare, där EU står för alla kostnader.

De senaste åren har stationen deltagit i arbetet med indikatorer för miljömål 9 Hav i balans samt levande kust och skärgård. Miljöövervakningsprogram är ett viktigt instrument. Forskningen bidrar med förklaring av orsakerna till miljöförändringar, prognoser för hur miljön svarar på dessa och förfinad mät- och utvärderingsmetodik. Det svenska forskningsstationsnätet motsvarar väl kraven från HELCOM beträffande övervakning av Östersjön och från OSPAR för övervakning av Västerhavet.

För 7 år sedan fick stationen nya byggnader och resurser för c:a 70 miljoner kr. Stationens huvudmän KVA och Göteborgs universitet betalar hyra till statens fastighetsbolag Akademiska Hus.

Logi och matservering finns, även logi med självhushåll. Två fartyg är knutna till Kristineberg och finansieras av Kungliga Vetenskapsakademien (KVA). Dykning ingår i många projekt. Tryckkammare finns i närheten. En fjärrstyrd undervattensfarkost finns som kan operera ned till 350 m djup.

Professor Rutger Rosenberg är ämnesföreträdare på institutionen för marin ekologi. Han är en världsledande auktoritet inom forskningen kring ekologi och övergödning. Han var huvudansvarig för planeringen av den nya forskningsstationen 1990–1994.

Den ekotoxikologiska forskargruppen utgörs av docent Åke Granmo, dr Rolf Ekelund och dr Matz Berggren. De har varit verksamma under 32, 23 resp. 20 år.

Finansiering

Naturvårdsverket fördelar numera medel i stora programområden. Annan forskning hanteras av FORMAS, dit forskarna nu hänvisas för sin finansier­ing. Det är emellertid helt orimligt att en hel grupp skulle vara beroende av lönestöd genom projektansökningar. F.n. söker man nya medel inkl. en doktorandtjänst för kommande år från FORMAS, NMR, EU, MISTRA och en del privata fonder. Den ekotoxikologiska gruppen har under många år utgjort en fast resurs för NV. Det är inte rimligt att man nu ska söka pengar till både löner och projekt. Och allt detta är ett resultat av att riksdagen drog in NV:s forskningsanslag. Skadan är skedd, trots att regeringen nu generellt föreslår utökade anslag till miljöforskning.

Dessutom är den samverkan som sker mellan miljöövervakning och forskning nödvändig och kan omöjliggöras om ingen finansiär åtar sig att säkerställa den långsiktiga miljöforskningen.

Fem forskare vid KMF står alltså den 1 januari 2002 utan finansiering från NV. Då måste denna verksamhet läggas ner eller få förnyad finansiering. Göteborgs universitet har redan börjat förbereda för ev. uppsägningar. Stationen har vid kontakt med Miljödepartementet fått intrycket – men inga utfästelser – att en lösning kan finnas i ett regleringsbrev i december, någon vecka innan verksamheten skulle upphöra!

Det är heller inte god personalvård att hantera anställda på det här viset. Forskning för vår miljö och överlevnad behöver mötas med större respekt.

Sverige anses, även av sig självt, vara framstående inom miljörelaterad forskning. Den ekotoxikologiska gruppens inriktning mot persistenta miljögifter har i hög grad bidragit till det. Eftersom det är en långsiktig verksamhet bör den inte finansieras projektvis.

De fem Kristinebergsforskare som nu är/blir utan anslag motsvaras av ett årligt anslag på 2,3 miljoner kronor.

Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet har f.n. ett stort underskott på c:a 40 miljoner kronor. Forskningen på Kristinebergs marina forskningsstation är en del av arbetet för att följa upp de svenska miljömålen och måste därför ha stabil finansiering som inte varierar med universitetets ekonomiska ställning.

Stockholm den 2 oktober 2001

Ester Lindstedt-Staaf (kd)