Motion till riksdagen
2001/02:Ub529
av Sonja Fransson m.fl. (s)

Gymnasiestudier för ungdomar med svåra rörelsehinder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ungdomar med svåra rörelsehinder snarast skall få möjlighet att antas till individuellt program inom den Rh-anpassade gymnasieutbildningen.

Motivering

Ett viktigt mål för skolpolitiken är att alla barn och ungdomar skall erbjudas en likvärdig utbildning. Elever med funktionshinder bör ha samma möjligheter som andra elever till en god utbildning i en miljö som är anpassad efter deras förutsättningar.

Den Rh-anpassade gymnasieutbildningen behövs alltjämt men det är viktigt att utbildningen förbehålls det begränsade antalet svårt rörelsehindrade elever med behov av så stora och sammansatta insatser att det inte utan stora svårigheter kan lösas i hemkommunen eller inom dess samverkansområde. Det är ungdomar som utöver ett rörelsehinder vanligen också har tilläggshandikapp av skilda slag. De är alltså i regel flerhandikappade.

Vårriksdagen 2000 beslutade att den Rh-anpassade gymnasieutbildningen fr.o.m. läsåret 2001 förutom nationella program även skall omfatta ett specialutformat program. Däremot omfattas inte det individuella programmet. De behörighetsvillkor som redan gäller för gymnasieskolan fr.o.m. intagningen läsåret 1998/99 och som nu även införs för den Rh-anpassade gymnasieutbildningen innebär att eleverna vid inträdet i gymnasieskolan skall ha de kunskaper som är nödvändiga för att följa undervisningen på ett nationellt eller specialutformat program.

Det individuella programmet skall enligt riksdagsbeslutet ge hemkommunen goda möjligheter att utforma en studiegång som är anpassad efter elevens förutsättningar.

Med hänsyn till att ungdomar med svåra rörelsehinder som har behov av det individuella programmet oftast är de ungdomar som har de största behoven av anpassning, pedagogiskt, i boendet och när det gäller habilitering är det orimligt att tro att hemkommunen kan klara att utforma en studiegång som är anpassad efter elevens förutsättningar.

Detta har vi också sett har blivit resultatet vid höstens intagning av elever till riksgymnasium. Ett antal elever (ca 15 st) har på grund av skärpta regler ej kommit in på riksgymnasium och hemkommunen har inte ännu lyckats lösa dessa elevers situation.

Skolministern har lovat extra resurser och stöd för att lösa dessa elevers akuta situation och en översyn av reglerna till nästa års antagning. Detta är glädjande besked, men löser inte rätten till ett individuellt program för dessa elever på lika villkor som andra.

Det pågår en utredning om det individuella programmets framtid inom gymnasieskolan totalt sett. Denna översyn är säkert befogad, men det kommer att dröja innan resultatet av utredningen blir till en proposition och ett antagande av riksdagen.

Fram till dess att ett ev. slopande av det individuella programmet genomförs generellt bör vi införa ett individuellt program på riksgymnasiet för Rh-elever.

De samlade resurser som riksgymnasieverksamheten kan erbjuda ungdomar med svåra rörelsehinder måste även kunna erbjudas de ungdomar som har behov av ett individuellt program. Det är därför angeläget att det snarast ges möjlighet till individuellt program även inom den Rh-anpassade gymnasieutbildningen.

Stockholm den 3 oktober 2001

Sonja Fransson (s)

Christina Nenes (s)

Mariann Ytterberg (s)

Agneta Ringman (s)

Ronny Olander (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Lena Sandlin-Hedman (s)

Tullia von Sydow (s)