Motion till riksdagen
2001/02:Ub521
av Eva Arvidsson m.fl. (s)

Patientnära forskning och jämställdhet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att bedömningskommittéerna för fördelning av statliga medel för klinisk, patientnära forskning skall vara jämnt könsfördelade och att könsuppdelad statistik skall finnas för de sökande respektive för dem som tilldelats medel.

Motivering

Jämställdhet mellan könen i arbetslivet är idag reglerad i lag men trots det existerar det stora skillnader i lön för lika arbete och i karriärmöjligheter mellan könen i den medicinska världen. Inom grundforskningen har studier visat att kvinnor måste vara två gånger mer meriterade än män för att få samma tjänst. Vetenskapsrådet för medicinsk forskning, tidigare Medicinska forskningsrådet, sköts numera helt enligt lag efter att orättvisor tidigare uppmärksammats. Men den patientnära forskningen, den kliniska forskningen som har en årlig tilldelning på mer än en miljard, granskas ej. De så kallade ALF- eller LUA-medlen ger kliniker möjlighet till frigörande av forskningstid och är ofta helt avgörande för om en klinik på ett universitetssjukhus kan forska eller ej.

Idag finns ej könsuppdelad statistik över vilken könsfördelningen är av de sökande eller av dem som erhåller medel. I de kommittéer som idag bedömer ansökningarna sitter i stor utsträckning män. Könsuppdelad statistik samt jämn könsfördelning av bedömarna bör vara ett krav för att den kliniska forskningen skall hålla en hög kvalitet och tillgodose både manliga och kvinnliga behov samt utveckla svensk sjukvård. Det finns anledning att tro att så ej är fallet idag eftersom kvinnliga och manliga forskare väljer olika forskningsfält.

Forskning är en av de viktiga hörnstenar som möjliggör vård på rättvisa och jämställda villkor. Att synliggöra statistik och medeltilldelning är ett bra sätt att bevaka och följa upp den så viktiga forskningen.

Stockholm den 1 oktober 2001

Eva Arvidsson (s)

Agneta Brendt (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Ulla Wester (s)

Lena Sandlin-Hedman (s)

Inger Segelström (s)

Berit Andnor (s)

Carina Ohlsson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)