Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om komplettering av moment i skolledarutbildningen.
Dagens rektorer har tuffa arbetsförhållanden. De förväntas att klara av allt. De ska uppfylla de mål som ställs både i skollag, läroplan och i kommunens skolplan. De ska också vårda personal och elever, skapa god fysisk och psykisk arbetsmiljö, hålla i kontakten med föräldrar och myndigheter, samtidigt som de ska vara duktiga ekonomer.
Till det ska även den pedagogiska uppgiften läggas till, där läroplanen ger lärare och rektorer eget ansvar för den pedagogiska vägen utifrån målen skolan ska sträva efter.
Varje roll kräver olika förhållningssätt. Det leder oundvikligen till konflikter och motsägelsefulla beslut i de olika rollerna.
Rektorernas ansvar för ekonomin är stor. Förutsättningarna för det arbetet kan skifta snabbt, från en dag till en annan. Visar kommunens budgetuppföljning tecken på underskott, läggs oftast sparbeting ut. När ett sådant beslut kommer kan rektorn redan ha lagt en organisation och anställt folk inför skolåret. Då gäller det att på bästa sätt spara i skolans resurser. Man måste ta ställning till om de man nyligen anställt ska sägas upp, om inköp av läromedel måste skjutas på framtiden etc.
De som rekryteras som skolledare idag är oftast utbildade lärare eller förskollärare. De har lång erfarenhet av undervisning och god kunskap om skolans pedagogiska områden. Men att leda en skola innebär som beskrivits så mycket mera. Då räcker inte den utbildning de har fått som lärare.
Idag finns endast en frivillig skolledarutbildning, vilken saknar många av de viktiga ansvarsområden som skolledarna har idag, däribland ekonomi. Utbildningen är långt ifrån tillräcklig och behöver ses över för att passa alla stadier inom skolan. Den bör innehålla alla grundläggande moment som ledarskapet berörs av. Dessutom bör vi diskutera möjligheterna att utöka och bredda skolledarutbildningen.
Skolledarna har en mycket viktig roll i skolan idag. Tillsammans med lärarna är skolledarna nyckeln till skolutveckling och förändring. De ska se till att skolan är samhällets spjutspets mot framtiden.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Agneta Brendt (s) |