Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av kompletteringsutbildningar inom högskolan för människor med en utländsk akademisk examen.
Utländska akademiker är idag en outnyttjad resurs i samhället. Det är inte bara en förlust för den enskilde. Det är också en förlust för samhället att inte tillvarata alla människors vilja och kompetens. Om samhället tog tillvara den kunskap som finns skulle ett antal behov i Sverige tillgodoses: flaskhalsarna på arbetsmarknaden skulle motverkas och mångfalden främjas. I den konjunktur som för närvarande råder skulle samhället göra betydande vinster genom att göra särskilda insatser för utländska akademiker i form av kompletteringsutbildningar inom högskolan.
I den statliga utredningen SOU:47 ”Mångfald i högskolan” framgår att utbudet inom högskolan av kompletteringsutbildningar samt undervisning i det svenska språket inte erbjuds i den omfattning som efterfrågas.
De utbildningar som personer med utländsk akademisk examen har erbjudits har många gånger varit upphandlade inom ramen för arbetsmarknadsutbildningen. Det är i och för sig viktigt men behovet av högutbildad arbetskraft kommer alltid att finnas, oavsett konjunktur och arbetslöshet. Vi anser därför att utbudet av kompletteringsutbildningar, för personer med akademisk utbildning från annat land, ska vara oavhängig de konjunkturberoende arbetsmarknadsanslagen.
Enligt vår mening borde därför högskolan/universiteten inom ramen för den ordinarie verksamheten erbjuda kompletterande utbildningar för människor med utländsk examen.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Cinnika Beiming (s) |
Carina Moberg (s) |