Motion till riksdagen
2001/02:Ub493
av Eva Arvidsson och Agneta Ringman (s)

Intresset för tekniska utbildningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökat intresse för teknik.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av samordning av resurser till projektet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att regeringen äger projektet.

Motivering

Den låga andel elever inom grundskola och gymnasium som väljer att läsa och gå vidare inom tekniska ämnen är utan tvivel ett allvarligt problem. Detta låga intresse är inte knutet till vissa delar av Sverige utan det är lika illa ställt över hela landet.

Flera ambitiösa modeller har skapats för att råda bot på missförhållandet. De modeller där man lyckats fånga elevernas intresse bäst synes vara där elevernas kreativitet stimulerats.

Patent- och registreringsverkets (PRV) test av projektidèn ”IP i skolan” (IP= industrial property= immaterialrätt) har varit mycket omfattande och visat sig vara en bra förebild och möjlig lösning för att de tekniska ämnena i skolan ska uppmärksammas. Många som i dag arbetar med olika innovationsprojekt i skolan, som t ex Snilleblixtarna för de yngsta, Finn Upp och Teknik­åttan för de lite äldre och på gymnasiet Ung företagsamhet, har redan sett behovet av kunskaper om immaterialrätt.

På vägen från idé till framgångsrik produkt är frågetecknen många och ofta av teknisk karaktär. Utbildningen ger svaren och fångar kvinnliga såväl som manliga elevers intresse för teknisk utbildning.

De behov som finns är väl kända. Det är efter de tester som genomförts av PRV uppenbart hur dessa behov kan tillfredsställas. Det bör ske genom ett projekt med inriktningen mot att lärare vid skolorna, efter en initial genomgång liknande den vid testskolorna, själva skall kunna infoga detta som en del av sin egen undervisning, i sin egen verktygslåda. En fördjupad samverkan i projektet mellan PRV och Skolverket är naturlig och självklar.

Med hänsyn till projektets karaktär att inom en begränsad tidsperiod söka nå ut till så många kommuner/skolor som möjligt och behovet av samordning för kostnadseffektivt utnyttjande av tillgängliga resurser bör regeringen ta projektet som sitt eget.

Regeringen bör därvid ge PRV och Skolverket i uppdrag att genomföra det av PRV initierade ”IP i skolan”-projektet med syftet att öka intresset för teknik samt öka andelen flickor som söker sig till tekniska utbildningar. Detta uppnås genom att PRV:s enorma tekniska information utnyttjas i skolan, främst genom att söka i den avgiftsfria databasen esp@cenet där eleverna kan söka efter lösningar på tekniska problem eller se om en idé redan är känd. Vidare skall eleverna lära sig grunddragen i hur man skyddar sina idéer etc.

Huvudprincipen är att utbilda lärarna som sedan i sin tur skall utbilda eleverna. På detta sätt kan dessutom t.ex. lärare i teknik-, naturvetenskaps- och ekonomiämnen samarbeta kring projekt som blandar både teknik och ekonomi. Ett sådant exempel finns inom projektet ”Ung företagsamhet”.

Projektet ”IP i skolan” kompletterar på så vis andra projekt med liknande mål.

Stockholm den 3 oktober 2001

Eva Arvidsson (s)

Agneta Ringman (s)