Motion till riksdagen
2001/02:Ub477
av Birgitta Carlsson (c) och Elver Jonsson (fp)

Idrott- och SANT-undervisning i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i både grundskolan och gymnasiet utöka antalet lektioner i ämnet idrott och hälsa.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lärarutbildningens utformning för att kunna ge skolungdomar en heltäckande SANT-undervisning.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en rikskampanj i skolan om farorna med användandet av olika droger.

Lektionerna i idrott och hälsa är viktiga

Föräldrar och skola har ansvar för att varje barn och ungdom får en bra start i livet. Att vara med och lägga grund för alla våra barns och ungdomars vanor och levnadsmönster innebär ett stort ansvar, ett ansvar att dessa vanor är goda vanor, vanor som berikar livet och ger livskvalité.

Ökad kunskap om motion och kostvanor är till stor nytta för att öka välbefinnandet och för att slippa sjukdomar som är orsakade av bristande motion och felaktig kost. Skolan har ett ansvar för folkhälsoarbetet. På en hjärtkongress nyligen talades det om att det finns 14–15-åringar med åderförkalkning och flera studier har presenterats om hur vikten kraftigt har ökat bland landets tonåringar. Skolhälsovårdens personal menar att sjukdomar som högt blodtryck, åldersdiabetes och benskörhet grundläggs tidigt, så det finns all anledning att känna oro för den svenska folkhälsan. Om inga förändringar görs kommer detta att innebära att vi får ökade kostnader för sjukvården i framtiden samtidigt som det innebär ett lidande för den enskilde. Skolidrotten skulle kunna vara en räddning för alla dem som rör sig för lite. Därför är det viktigt att det ges möjlighet till motion i skolan.

Det finns skolor i Sverige som verkligen satsat på att ha schemalagda timmar varje dag med ämnet idrott och hälsa. Skolformerna har utformats för att inbjuda till fysisk aktivitet och eleverna får även lära sig att äta rätt. Sammantaget är det tänkt att detta skall förbättra hälsan och leda till att de ska klara sig bättre i skolan. Det skall också stärka benstommen och de skall få lättare att koncentrera sig och bli mera harmoniska. I dessa skolor har man redan efter kort tid kunnat se att barnens motorik blivit bättre och även att skriv- och läsinlärningen har förbättrats.

Vid jämförelse med andra länder i Europa så har de svenska skoleleverna det minsta antalet idrottslektioner. Med tanke på att det finns undersökningar som visar att elevernas hälsa och kondition stadigt försämrats är det nödvändigt att det sker en förändring.

Med den utveckling vi haft under de senaste åren med allt mer stillasittande framför tv-apparater och datorer är det nödvändigt att skolan verkligen satsar på ämnet idrott och hälsa och att detta ämne får en utökning av antalet lektionstimmar. Detta bör ges regeringen till känna.

SANT-information i skolan

Nyligen gjordes en undersökning hos en stor grupp högstadieelever, bland dessa hade cirka 25 % provat något slag av narkotika. Även nyfikenheten till att vilja pröva på så kallade partydroger har ökat markant och detta har inneburit att många ungdomar hamnat på akutmottagningen på något av våra sjukhus.

Tyvärr har också bruket av tobak och alkohol ökat bland våra ungdomar och särskilt bland flickor. Denna utveckling ger anledning till oro.

Lärarnas roll för SANT-undervisningen är mycket viktig. De som lämnar högskole- och universitetsutbildningen kan dock göra det, utan att ha mer kunskaper än de själva fick i grundskolan (om de fick någon där) om alkohol­ens problem då undervisningen om detta på lärarutbildningen är begränsad. Detsamma gäller inom högskoleutbildningar som polis-, jurist- och socionomutbildningarna. Lärarna kommer med största sannolikhet att under sitt yrkesverksamma liv möta alkoholrelaterade problem. Därför är det av största vikt att ovan nämnda utbildningar innehåller bred kunskap inom SANT-området. Detta bör ges regeringen till känna.

Alla elever måste få en bra utbildning och information om de skadeverkningar som sniffning, alkohol, narkotika och tobak ger. Skolan kan med fördel samarbeta med olika organisationer som jobbar i förebyggande syfte med dessa frågor.

För att förebygga och tydliggöra risken med bruk och missbruk av olika droger borde det vara läge för en riksomfattande kampanj i denna viktiga fråga. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 4 oktober 2001

Birgitta Carlsson (c)

Elver Jonsson (fp)