Motion till riksdagen
2001/02:Ub469
av Ulla-Britt Hagström och Holger Gustafsson (kd)

Högskolan i Skövde


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ytterligare forskningsmedel till Högskolan i Skövde.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ansökan om vetenskapsområde för Högskolan i Skövde måste prövas.

Motivering

Förnyad granskning och bedömning av kvalitetsarbetet vid Högskolan i Skövde ingår i Högskoleverkets rapportserie (2001:16 R). Granskningen har som helhet gått ut på att bedöma högskolans eget kvalitetsutvecklingsarbete och kvalitetssystem. Högskolan i Skövde är ett starkt profilerat lärosäte med en väl sammanhållen verksamhet. Sedan 1999 ingår också vårdhögskole­delen. Kärnkompetensen ligger inom naturvetenskap och teknik samt inom human- och samhällsvetenskap och kan beskrivas som humanteknisk. Verksamheten har en tydlig informationsteknisk profil. Forskningen vid högskolan är fokuserad mot utveckling av avancerade informationstekniska system och modeller, där människan sätts i centrum. Högskolan har fastställda riktlinjer för kvalitetssäkring av forskningen. Internationella forskningskontakter utvecklas inom de forskningsintensiva områdena.

Högskolan utvecklar intressanta tvärvetenskapliga utbildningsprogram med näringslivsinriktning samtidigt som den humanteknologiska profilen bibehålls. Arbetet med att rekrytera kvinnor till traditionellt manliga utbildningar har haft framgång. Högskolan är bra på att förena expansion med kvalitetstänkande och systematiskt kvalitetsarbete. Högskolan upplever dock det mycket problematiskt att inte ha rätt att examinera för doktorsexamen.

Visionerna för Högskolan i Skövde är att senast 2005 genom statligt uppdrag ha medel för grundutbildning för 4 500 heltidsstudenter utöver vårdhögskoleutbildningen. Målsättningen för relationen mellan grundläggande utbildning och forskning är 60:40. Kunskapsföretag bildas som resultat av högskol­ans verksamhet med målet att skapa ett attraktivt näringsklimat i regionen.

År 1999 inrättade högskolan Noveum för att erbjuda kompetensutveckling till anställda i landsting, företag och myndigheter och för att medverka till nätverk mellan olika verksamheter. Denna verksamhet är uppdragsfinansierad. Bedömargruppen rekommenderar högskolan att införa hela kvalitetscykeln vid de enheter som i dag inte helt omfattas, Noveum och högskolekansliet. Man rekommenderar också högskolan att inrätta programråd med representanter från avnämarsidan för att utveckla programmen. Högskolan måste på sikt höja ambitionen med forskarutbildningen för att bättre bidra till den nationella och internationella forskarkompetensen. Högskolan måste marknadsföras mera för att bli bättre känd. Studentkåren ska vara med bättre i högskolans kvalitetsutveckling. Det är viktigt att högskola, studentkår och kommun samverkar för att utveckla den akademiska kulturen.

Högskolan har kraftsamlat forskningen inom datavetenskap och mekatronik. Nya områden har tillkommit som biovetenskap, speciellt bioinformatik och andra former av databiologi. Det är en förutsättning att högskolan inom denna del av det tekniska vetenskapsområdet kan bedriva såväl grundforskning som tillämpad forskning och forskarutbildning. Vid förra årets allmänna motionstid påpekade vi att:

Riksdagen bör för budgetåret 2002 anvisa ytterligare X miljoner till Högskol­an i Skövde. Detta bör finansieras genom omfördelning inom utgiftsområde 16. Regeringen bör återkomma i budgetpropositionen för 2003 med förslag om permanent förstärkning av medel till forskning till Högskolan i Skövde.

Beslut om att tilldela ett vetenskapsområde fattas av regeringen, om grundutbildningen vid högskolan håller en sådan kvalitet och omfattning inom området att forskarutbildning kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå. Högskolan i Skövde uppfyller de nödvändiga förutsättningarna som krävs för att kunna bedriva forskarutbildning av hög kvalitet inom det tekniska vetenskapsområdet. Det har ett avgränsat fokus som är väl förankrat inom både grundutbildning och forskning, en hög formell kompetens, en hög kvalitet på befintlig forskning, goda möjligheter till rekrytering och goda organisatoriska förutsättningar. Forskarutbildningen avses etableras inom kärnverksamheten i det tekniska vetenskapsområdet, datavetenskap, mekatronik och databiologi.

Vi har tidigare i motion till riksdagen krävt att riksdagen ger regeringen till känna att en prövning av de kvalitativa förutsättningarna för att erhålla vetenskapsområde måste ske. I denna motion argumenterar vi ytterligare för att Högskolan i Skövde är väl lämpad att ge forskarutbildning inom det tekniska vetenskapsområdet.

Stockholm den 4 oktober 2001

Ulla-Britt Hagström (kd)

Holger Gustafsson (kd)