Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sex- och samlevnadsundervisningen blir obligatorisk i grund- och gymnasieskolan.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skolhälsovården ges ansvaret för informationsinsatser om könssjukdomar.
Sex- och samlevnadsundervisningen i grundskolan och gymnasieskolan varierar från skola till skola. På flera skolor lägger den grunden för en livskunskap för våra ungdomar, där värdegrundsfrågor är ett naturligt inslag. Samlevnadsundervisningen ger också ungdomar möjlighet att ventilera relationer och beskriva känslor samt förstå andras känslor. På många skolor fungerar också sex- och samlevnadsundervisningen som en förtroendefull rådgivning för unga människor. Den bedrivs i mindre grupper där eleverna känner sig trygga att tala om värderingar, positiva känslor, lustfyllda situationer men också om rädslor och skamkänslor. På andra skolor fungerar den mindre bra eller är t o m obefintlig. Skolhälsovården bör ha det övergripande ansvaret för denna utbildning. Ungdomar har rätt till professionell kunskap för att inte hamna i oönskade graviditeter eller råka ut för smitta. Samverkan mellan ungdomsmottagningar och gymnasieskolan är ett led i ett bättre förebyggande arbete.
Det totala antalet aborter har ökat under år 2000 till knappt 31 000, jämfört med 30 712 under 1999. Uppgången består nästan uteslutande på tonårsaborternas uppgång, och ökningen har varit förhållandevis störst i de yngsta åldersgrupperna (15–16 år).
Tonårsaborterna ökade med 25 procent mellan 1995 och 2000. 1995 gjordes 4 195 aborter bland tonåringar i Sverige. År 2000 var motsvarande siffra 5 214. Detta innebär att 1 000 fler tonårstjejer gjorde abort – något som kan sätta livslånga spår i deras liv. Ökningen var så stor att den drog upp den totala abortsiffran, som annars gått ner något under senare år. En nedåtgående trend tycks under innevarande år vara på gång. I landet som helhet minskar tonårsaborterna något. Samtidigt har försäljning av s k dagen-efter-piller ökat markant sedan det börjat säljas receptfritt. Aborterna ökar dock bland unga kvinnor i Göteborg och Västra Götaland. Göteborg är efter Malmö aborttätast vad gäller unga kvinnor mellan 15 och 19 år. Ungdomsmottagningarna gör en god insats för att stödja ungdomar och ge rådgivning.
Huvudprincipen måste vara att föräldrar informeras inför aborter hos ungdomar under 18 år. Skolhälsovården bör dock ha ansvaret att bedöma om sådan information skulle leda till skada för en enskild tonåring.
Ett exempel på könssjukdom som ökar bland ungdomar är klamydia. Under första halvåret 2001 anmäldes 10 489 fall av klamydiainfektion, en ökning med 18 % jämfört med samma period 2000 och lika många rapporterade fall som under andra halvåret 2000. Ökningen sker såväl bland kvinnor som män. Sett till åldersgrupper har en ökning skett i alla åldrar mellan 15 och 39 år. Ökningen är störst (28 %) i åldrarna 15–19 år. Under första halvåret 2001 tycks dock siffrorna för denna åldersgrupp påvisa en vändning. Om klamydia inte åtgärdas inom en kort tid kan smittan leda till svårigheter att bli gravid. Skolhälsovården bör ha ansvaret för informationsinsatser i skolorna.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Ulla-Britt Hagström (kd) |