Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en översyn görs av sponsring i skolorna.
Inom skolvärlden är sponsringen på stor frammarsch. I Malmö har exempelvis ett gymnasium döpt sin linje IT-inriktningen till Sigma College, efter det dataföretag som sponsrar undervisningen. Två svenska grundskolor har beslutat att låta världens största hamburgerkedja, McDonalds’s, göra reklam genom att ha sina skyltar med företagets logotyp och företagsnamn uppsatta på en husfasad respektive i en vändplan vid skolorna. Liknande exempel kan hittas på många platser runt om i Sverige.
Andra vanliga reklamformer är skolluncher som sponsras av livsmedelstillverkare och reklamfinansierade undervisningsmaterial. I gengäld är skolböckerna gratis för skolorna, och företagen som sponsrar anser sig få goodwill åt sitt varumärke. Skall företag kunna köpa reklamplats i våra skolor? Skall våra barn utsättas för varumärkespropaganda också i skolans värld?
Det finns ingenting i lagstiftningen som uttryckligen förbjuder sponsring, utan det är en lämplighetsfråga för kommunen vad en skola kan ta emot. Här är det viktigt att skolan slår vakt om undervisningens integritet. I läroplanen finns det formuleringar om saklig och allsidig undervisning, så lärarna och rektor har naturligtvis ett ansvar för att eleverna inte utsätts för att något företag eller tillverkare placerar ut en olämplig produkt. Men tyvärr lever inte alla skolor upp till detta. Många gånger innebär sponsring en ren marknadsföring av en produkt till ungdomarna därför är det viktigt att skolan har en strategi/policy som beslutas i samråd med elever, föräldrar och personal, om hur man skall förhålla sig till sponsring.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Siw Wittgren-Ahl (s) |