Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnad av antalet utbildningsplatser i Västsverige.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förstärkning av forskningsresurser i Västsverige.
Det förefaller ovedersägligt att Västsverige är underförsörjt med avseende på högre utbildning och forskning. För det första är söktrycket till högre utbildning störst i landet. För det andra är antalet utbildningsplatser relaterat till t.ex. folkmängd lägst i landet. För det tredje pekar en rad indikatorer på stora brister nu och framgent på arbetskraft med högre utbildning. Det förefaller ovedersägligt att en tillväxt inte bara är en regional utan även en nationell och europeisk angelägenhet. Västsverige med Göteborg som huvudort är och kan bli alltmer en motor för hela Sverige.
Det förefaller klart att det råder en betydande brist på utbildad arbetskraft inom teknik och naturvetenskap, nu och framgent, som hämmar industriell utveckling – särskilt inom IT-området. Det förefaller finnas en lika alarmerande och allt accelererande brist på högskoleutbildad arbetskraft inom vård och skola.
Av inledningen framgår att en utbyggnad med bibehållen kvalitet förutsätter en utbyggnad av såväl utbildning som forskning. Fortsätter utbyggnaden av utbildningssektorn i Sverige med som varit fallet en samtidig nedskärning av resurser till forskning – fakultetsanslag kommer mycket snart betydande kvalitetsförsämringar att skönjas. Ny företagsamhet utgår oftast från ny, genom forskning genererad kunskap. Ny kunskap förändrar även andra samhällsaktiviteter.
De små och medelstora högskolorna lider just av denna brist på balans med en betydande undervisningsbörda och minimala forskningsresurser. Inom det västsvenska universitetssamarbetet försöker vi lösa dessa genom att i samverkan erbjuda goda forskningsmiljöer.
Västsverige och Göteborg behöver ett tillskott på 6 000–10 000 utbildningsplatser över tre till fem år. Självklara områden för utbildningssatsningar är IT, biologi (biomedicin, bioteknik etc.), teknik och naturvetenskap i bred bemärkelse, vård, skola. Andra områden som lätt glöms bort är behov från musikbranschen, medier, hotell, turism. Det är viktigt att komma ihåg att en utbyggnad av t.ex. ingenjörsutbildningar och lärarutbildningar också kräver tillgång till humaniora och samhällsvetenskap.
Det är också av vital betydelse att inse att en utbyggnad av den högre utbildningen nu kräver en förstärkning av de fasta forskningsresurserna i motsvarande eller högre grad för en bibehållen eller förstärkt kvalitet. En utebliven satsning kommer dessutom att äventyra högskolornas självständighet.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Inger René (m) |
Kent Olsson (m) |