Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en opartisk historisk forskning kring assyriers/syrianers situation under 1914–1918.
Assyrier/syrianer är en kristen folkgrupp med ursprung i landet runt Eufrat och Tigris. Hemländerna för den kristna assyriska/syrianska folkgruppen är Irak, Iran, Libanon, Syrien och Turkiet. Vid sekelskiftet bodde mer än 2 miljoner assyrier/syrianer i Turkiet, särskilt i sydöstra Turkiet. I dag finns bara några tusen kvar. Den stora utrensningen skedde under den period som går under namnet ”Svärdets år”, 1914–1918. Också efter andra världskriget har omfattande och dramatiska utrensningar och diskriminering skett.
Det fasansfulla som drabbat armenier, assyrier/syrianer och kaldéer i samband med det ottomanska rikets sönderfall är inslag i världshistorien som påverkat och påverkar många generationer av de folkgrupper som utsattes.
Folkmord är ett väl definierat folkrättsligt begrepp som kräver en omfattande opartisk bevisning. Det finns ett behov av forskning kring assyriers/syrianers situation under ”Svärdets år”. En väg att gå kan vara att bjuda in historiker till en överläggning för att stimulera svenska och internationella forskare och historiker att ta del av den dokumentation som finns tillgänglig i dag.
Det är det internationella samfundets plikt att inte enbart fördöma och minnas det som hände. Vi har också en uppgift i att reda ut frågetecken i historien och bedöma och fördöma händelser utifrån internationella principer och konventioner, som också bygger på ett historiskt forskningsmaterial.
Utrikesutskottet har tidigare kraftfullt markerat att Turkiet måste öppna sina arkiv för forskningen i betänkande 2000/01:UU10. Där betonar utskottet bl.a. att ”den turkiska regeringen har, liksom alla regeringar, ett ansvar att uppmuntra och underlätta historisk forskning och ge fri tillgång till historiska arkiv”.
Stockholm den 25 september 2001 |
|
Yilmaz Kerimo (s) |
Tommy Waidelich (s) |