Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undersöka möjligheten att ge läroplanen ökat utrymme för praktiska livsmedelskunskaper.
I dagens moderna hushåll lagas knappast mat längre, möjligen vid helgerna. Men det finns en baksida. Mitt i all vår nyvunna välfärd, med färdiglagad mat i butik kan vi hamna väldigt snett. Vi väljer utan att tänka på vår hälsa. Man kan tycka att det i dagens högt utvecklade och upplysta värld är lättare att äta hälsosamt men i själva verket är det svårare. ”Att äta rätt” är en rättighet som varje elev i skolan bör ha. Då kommer också eleven att må bättre, bli gladare och känna något av det som kan betecknas som livskvalité.
Nu höjs röster för att skolbarnen har för litet motion och att fler timmar bör tillföras idrottsämnet. Men ska detta få den effekt som eftersträvas behövs i lika hög grad kunskaper om kosten. Dessa två ämnen hör intimt samman. Det bästa sättet att lära känna till kosten är att själv laga den. Handen är vårt i särklass bästa hjälpmedel. Ingen forskning i världen har kunnat bevisa motsatsen.
Skolans läroplan bör ges ett större utrymme för praktiska färdigheter i matlagning. Hemmen är inte längre den plats där dessa färdigheter praktiseras generationerna emellan. Enligt vår mening är allt tal om att satsa på bättre folkhälsa nära nog bortkastat om vi inte ger skolans elever möjligheter till träning i att anrätta och få kunskap om de goda livsmedel som, trots allt tal om motsatsen, verkligen finns.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Eskil Erlandsson (c) |
Lena Ek (c) |