Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett nytt rättvist system för ersättning till läkarutbildning och medicinsk forskning.
Det nuvarande systemet och avtalet mellan staten och sjukvårdshuvudmännen om ersättning till läkarutbildning och forskning, det s.k. ALF-avtalet, bygger på förhållanden och grunder från 1980-talet. Detta har bl.a. medfört att Umeå, vars läkarutbildning och forskning kraftigt byggts ut under 1990-talet, fått en ersättning som är klart mindre än genomsnittet. Detta innebär att Västerbottens läns landsting och läkarutbildningen i Umeå och norra sjukvårdsregionen får i storleksordningen 150 miljoner kronor mindre i ersättning för sitt uppdrag jämfört med de flesta övriga huvudmän/orter.
Riksdagens utbildningsutskott har vid flera tillfällen konstaterat att nuvarande system och avtal måste förändras, vilket bl.a. angavs i utskottets utlåtande 1996/97:UbU9 där man säger: ”Utskottet utgår från att regeringen i kontakterna med Landstingsförbundet eftersträvar en lösning som både ger större rättvisa mellan lärosätena än vad nuvarande avtal gör och tillgodoser lärosätenas behov av att kunna styra användningen av medlen.”
Staten beslutade 1998 att säga upp ALF-avtalet då genomförda förhandlingar om revidering av avtalet inte lett till något resultat. Det innebär att avtalet upphör att gälla med utgången av 2003.
Regeringen beslutade den 20 juni 2001 att bemyndiga chefen för Utbildningsdepartementet att tillkalla en förhandlare med uppdrag att förhandla fram och sluta överenskommelse med sjukvårdshuvudmännen om ett nytt system för ersättning för vissa kostnader i samband med läkar- och tandläkarutbildning samt medicinsk och odontologisk forskning.
Regeringens direktiv anger inte närmare vilka utgångspunkter som skall gälla för det nya ersättningssystemet. Det är därför viktigt att inriktningen för det nya systemet läggs fast. Utgångspunkterna måste vara ett rättvist system som ger:
likvärdig ersättning för samma utbildningsuppdrag
likvärdiga förutsättningar och ersättningar för forskning som bas och grund för likvärdiga läkarutbildningar på alla sex utbildningsorter
Sammanfattningsvis skall utgångspunkterna för det nya systemet för ersättning till läkarutbildning och medicinsk forskning vara ett rättvist system som ger likvärdiga förutsättningar och ersättningar till de sex utbildningsorterna och sjukvårdshuvudmännen.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Åke Sandström (c) |