Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av receptarieutbildning vid Umeå universitet.
Det råder stor brist på farmacevtisk kompetens (receptarier och apotekare) i Sverige, framförallt i glesbygden och Norrland, vilket i längden kan äventyra en säker läkemedelsanvändning. Redan idag har man tvingats stänga apotek på grund av personalbrist och antalet farmacevtvakanser beräknas öka än mer på grund av pensionsavgångar de närmaste åren.
Umeå universitet avser ansöka om examensrätt för receptarier, 120 poäng. Genom ett upplägg som distansutbildning hoppas man kunna locka studenter som redan nu är bosatta i glesbygden, både i Norrland och i Sverige som helhet. Placering av en receptarieutbildning vid Umeå universitet torde skapa en större möjlighet att förse den norra regionen med farmacevtisk kompetens jämfört med en receptarieutbildning placerad längre söderut i landet.
På uppdrag av Apoteket AB utredde Umeå universitet under våren 2000 möjligheten att starta ett receptarieprogram i Umeå. Vid tidpunkten för denna utredning beräknades kostnaden för ett fullt utbyggt 3-årigt receptarieprogram i Umeå med 45 studenter per årskull till 18–19 miljoner kronor per år, inklusive forskningsresurser. Utöver statliga grundutbildningsmedel om 8,6 miljoner kronor krävs således ytterligare 9–10 miljoner per år för finansiering av forskning i anslutning till receptarieprogrammet. Forskning i anslutning till receptarieutbildningen ses som en nödvändighet för en högkvalitativ och långsiktigt stabil verksamhet. Detta är även viktigt ur rekryteringssynpunkt för att få kompetenta lärare.
Administration och undervisning i samband med utbildning bekostas med grundutbildningsmedel. Om en ny högskoleutbildning startas ges i nuläget däremot inget tillskott till forskning i anslutning till utbildningen. Medel till forskning får sökas i nationell konkurrens inom aktuella vetenskapsområden, vilket i detta fall blir svårt då det gäller att bygga upp ett nytt forskningsfält vid Umeå universitet.
Umeå universitet bedriver redan idag framstående forskning inom biomedicinska forskningsområden. Forskning inom det farmacevtiska området vore ett värdefullt tillskott både för Umeå universitet och regionens näringsliv. Apotekens verksamhet idag står och faller med tillgången på farmacevtisk kompetens. För att tillförsäkra glesbygden och den norra landsänden en fortsatt god kvalitet inom läkemedelsområdet föreslås att riksdagen utreder möjligheten att tilldela Umeå universitet de medel som sammantaget behövs för en fullgod receptarieutbildning.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Åke Sandström (c) |
|
Anders Sjölund (m) |
Gunilla Tjernberg (kd) |
Yvonne Ångström (fp) |