Motion till riksdagen
2001/02:Ub394
av Carina Ohlsson och Monica Green (s)

Kommunala teknikskolor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att stödja och medverka till att starta kommunala teknikskolor.

Motivering

Antalet studerande som väljer studier i naturvetenskap och teknik är inte tillräckligt stort för att fylla de platser som finns på gymnasier och universitet/högskolor. Numera sviker både kvinnliga och manliga studerande dessa program framför utbildningar med samhällsvetenskaplig/humanistisk inriktning. För att öka antalet tekniker och naturvetare och fortsätta att vara i framkanten av den industriella och innovativa utvecklingen behövs ett förändringsarbete. Det är också av stor vikt att beslutsfattare och chefer besitter större tekniska kunskaper, en form av teknisk allmänbildning, för att kunna fatta framsynta beslut inom politik och företag.

Verksamheten inom den kommunala musikskolan har resulterat i att Sverige idag håller en hög internationell musikstandard. En liknande satsning på kommunala teknikskolor skulle på lång sikt kunna ge liknande effekter när det gäller innovationer och företagande. Den kommunala teknikskolan är bl a en metod för att lösa problemet med att skoltiden inte räcker till för all den praktiska teknik som behövs för att ett intresse ska kunna grundläggas och utvecklas på djupet. Speciellt för flickornas del är det en möjlighet för att lära teknik på annat sätt än bara i teorin. Oftast är det flickorna som saknar tillgång till verktyg och utrustning för att prova sig fram. Det är också de som saknar det nätverk av tekniska kamratmentorer som gör att man kommer vidare i sitt kunskapssökande. En annan fördel är att tekniken kan kopplas ihop med skapande verksamhet utan prestationskrav så att de som söker sig dit gör det för sin egen skull, inte för betygens. Det är oftast en god förutsättning för att kunskap ska kunna byggas på ett integrerat sätt. Även för barn från andra kulturer är en kommunal teknikskola ett sätt att hämta igen den teknikkunskap som hör till industriländernas teknikkultur och som inte alltid självklart har funnits i deras närmiljö. Studerande av alla kategorier får möjlighet att lära sig teknik på ett beprövat pedagogiskt vis. En form av folkrörelse kring teknik skulle kunna växa ur en sådan verksamhet på samma sätt som 40–50-talets hobbyverksamhet kring radiostyrda flygplan, märklinbanor och mekanobyggande blev en mötesplats där barn kunde utveckla vuxenkunskaper kring tekniken och se sig själva som framtidens uppfinnare och ingenjörer.

Kommunala teknikskolor ska komplettera skolans och arbetslivets teknikundervisning. Avsikten är att kreativa miljöer skapas och stimulerar de studerandes genuina teknikintresse. Teknikskolorna ska också väcka lusten för teknik, arbetssättet skall vara inriktat på experimenterande och uppfinnande. Ett krav skall vara att minst hälften är flickor bland de studerande i verksamheten. För att medverka till att kreativa miljöer skapas måste den tekniska allmänbildningen hos studerande och yrkesutövare i övrigt öka. Det behövs också ett omfattande arbete för att ändra attityder till teknik, att visa att teknik är intressant och roligt.

Teknikutbildningarna inom skola/högskola kan inspireras att utveckla pedagogik och innehåll genom kontakter med och fortbildning av lärare på kommunala teknikskolor. Samarbete kan ske med uppfinnarföreningar, science centers, naturskolor, högskolor och företag m.fl. Genom att öka kunskaperna i naturvetenskap/teknik hos många individer och samtidigt bygga innovativa kunskapsmiljöer regionalt kan den nationella tillväxten främjas och regionerna stärkas, fler får möjlighet att utveckla produktidéer.

Stockholm den 2 oktober 2001

Carina Ohlsson (s)

Monica Green (s)