Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hur det externa forskningskapitalets vinster förhåller sig till insatt kapital.
Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) är norra Europas största sjukhus med en mycket kunskapsintensiv verksamhet. De tre huvuduppgifterna är att bedriva akut och planerad sjukvård för Göteborgsområdet, bedriva akut och högspecialiserad vård för regionen samt bedriva forskning, utveckling och utbildning. Sjukhuset har större delen av landet som upptagningsområde för vissa specialiteter. Den framstående forskningen har blivit en utgångspunkt för utvecklingen inom läkemedelsindustrin.
Pågående utvecklingsarbete för Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg handlar om att tydliggöra sjukhusets roll som region- och rikssjukhus samt rollen som universitetssjukhus. I samverkan med läkemedelsföretagen kan resultatet bli att vinsten av framforskade framgångsrika läkemedel hamnar i läkemedelsbolagens ficka och inte kommer sjukhusets verksamhet till del. Det är nödvändigt att skapa långsiktiga stabila förutsättningar och spelregler. Västra Götalandsregionen prioriterar en satsning på forskning och samverkan med universitet och högskolor. Då uppskattningar ofta måste göras vilken del som är regionens (landstingets) roll, statens roll och externa finansiärers roll, försvåras framförhållningen.
I betänkandet om forskningspolitik UbU6 konstaterades att det finns behov av att se över både de många organisationer, bolag och stiftelser etc som inrättats med ändamålet att förbättra samverkan samt de olika formerna för samverkan. Översynen inriktas främst mot holdingbolag och teknikbrostiftelser. Det är omöjligt att skilja ut hur mycket av landstingets ram som sätts in i läkemedelsforskning, trots att landstingsmedel i princip inte går till externa uppdragsdelar.
Det föreligger alltjämt påtagliga kapacitetsbrister i rollen som utförare av länssjukvård för Göteborgsregionen. Mest angelägen är äldrevården vid SU (geriatrik, internmedicin), rättspsykiatri, akut barnsjukvård och intensivvård.
Idag är läkemedelsindustrin en mycket forskningsintensiv bransch. Det är mycket positivt för såväl läkemedelsindustrin som för ett universitetssjukhus att forska fram bra läkemedel för människors ökade välfärd. Det kan dock ifrågasättas om universitetssjukhuset inte ska kunna tillgodogöra sig något av vinsten för sina insatser. Det är mycket svårt att dra gränsen för vad som tillhör de forskande läkarnas insatser i sitt ordinarie uppdrag som anställda av landstinget (regionen) och insatsen för det externa forskningsuppdraget. Samtidigt hade flera aktuella läkemedel varit omöjliga att få fram, om inte deras framtagande bedrivits i samarbete med fria forskningsmiljöer vid Göteborgs universitet.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Ulla-Britt Hagström (kd) |