Riksdagen tillkännager som sin mening för regeringen vad i motionen anförs om kraftfulla insatser på dyslexiområdet.
På Nya Zeeland räknar man barnen i skolan med dyslexiproblem i promille. I Sverige räknar vi dem i procent, förutom dem med andra läs- och skrivsvårigheter.
Trots att vi haft dyslexiår, debatter och kampanjer för läsfrämjande lämnar fortfarande ett stort antal elever varje år skolan med grava läs- och skrivsvårigheter. Dessa utgör svåra sociala handikapp. Ett problem är att barnen i Sverige börjar skolan i en högre ålder än i flera andra länder. Men inte heller när de väl påbörjat sin skolgång tycks vi i vårt land ha insett behovet av en tidig diagnos med avseende på den teckenavkodning som läsandet utgör.
Vid ett besök på Nya Zeeland nyligen, kunde jag ta del av deras arbete med tidigast möjliga läsdiagnostik i skolväsendet. Det har som ovan antytts också givit resultat. Problemen med läsandet har uppmärksammats i den pågående utredningen som bedrivs av Kommittén för det svenska språket, men den utgör där av förklarliga skäl ett marginellt inslag. Dessvärre tycks det marginella också fortfarande gälla lärarutbildningen och lärarfortbildningen. Läget är bättre än det var för några årtionden sedan, när jag själv fick min lärarutbildning. Dyslexin försvann in i en timmas lektion som allmänt handlade om inlärningsproblem. Nu borde vi veta mycket mera – och det gör vi. Det borde också innebära avsevärt bättre utbildning. Den är bättre – men inte ”avsevärt”.
Framför allt finns det många med sin grundläggande utbildning under 60-, 70- och 80-talen som borde ges en rejäl ”gnuggning” i hur man upptäcker dem med dyslexi och hur man kan hjälpa dem. Skolverket borde gå i bräschen för en veritabel – hela skolområdet omfattande – kampanj på detta område. Det måste bli varje lärares skyldighet att inhämta kunskaper om detta. Regeringen bör snarast ta initiativ till att sådana åtgärder vidtages inom det svenska utbildningsväsendet. Nu måste man gå från ord till handling!
Stockholm den 30 september 2001 |
|
Lennart Fridén (m) |