Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning kring demokratifrågor samt att Örebro universitet får uppdraget att vara värduniversitet i en sådan forskarskola.
Demokratin utgör fundamentet för vårt styrelseskick och värdegrunden för hela vårt nationsbygge. Norden har djupa demokratiska traditioner och borde därför spela en viktig demokratiutvecklande roll i Europa. Försöket att sprida offentlighetsprincipen inom EU visar på komplexiteten i denna mission. En viktig källa till förändrade villkor för demokratin är den pågående samhällsomdaningen från en industri- och servicestat till ett kunskapssamhälle. Företeelser som EU-medlemskap, globalisering, globala ekologiska predikament, internationell terrorism, IT och nya värderingsmönster kommer med säkerhet att påverka morgondagens demokratisyn. Riktigt hur denna påverkan kommer att gestaltas är måhända mindre tydligt än uppbrottssignalerna från den nuvarande ordningen.
I detta skede är det av synnerlig vikt att den svenska forskningen och den långsiktiga kompetensförsörjningen inom demokratiområdet förstärks. Vi föreslår därför inrättandet av en forskarskola i demokrati på motsvarande villkor som övriga nationella forskarskolor. Inriktningen bör vara både internationell och mångvetenskaplig. En allmän trend i Sverige och andra länder är nämligen att demokratiforskningen, som varit något av en statsvetenskaplig specialitet, alltmer får prägel av ett mångvetenskapligt problemområde.
Vi föreslår även att Örebro universitet får uppdraget att vara värdhögskola. En sådan forskarskola är också en viktig markering av de nya universitetens roll för förnyelse och nytänkande. Universitetets styrelse har antagit en forskningsstrategi med profilområdet Människans miljö, kommunikativa processer och demokrati med det särskilda mångvetenskapliga spetsområdet Demokratin och dess villkor. Ett uttryck för satsningen är den pågående rekryteringen av sex nya professurer med demokratiinriktad ämnesbeskrivning. I utgångsläget finns statskunskap, pedagogik, medie- och kommunikationsvetenskap, sociologi samt historia som kärnämnen – flertalet redan i utgångsläget utrustade med två eller flera professorer.
Studentkåren vid ÖU har dessutom tagit initiativ till ett nytt kvalitetsprogram för det inre livet på campus: Det demokratiska universitetet. Tanken är att utveckla universitetetsidén utifrån gränsöverskridanden mellan ämnen, spontana mötesplatser, ett campus för kulturella upplevelser och ett socialt bygge för engagemang både inom universitetet och i en vidare samhällelig mening för att bära upp taket i det öppna samhället. Programmet är gemensamt för studentkåren, de fackliga organisationerna och universitetet och befinner sig nu i en aktiv planeringsfas.
Den föreslagna satsningen är också en viktig markering av de nya universitetens roll för förnyelse och nytänkande.
Avslutningsvis kan framhållas att intresset för demokratifrågor har en lång tradition i Örebro län och gäller såväl offentliga sektorn som folkrörelser och också näringslivet.
Elanders Gotab, Stockholm 2001
Stockholm den 28 september 2001 |
|
Nils-Göran Holmqvist (s) |
|
Lennart Axelsson (s) |
Maud Björnemalm (s) |
Helena Zakariasén (s) |