Motion till riksdagen
2001/02:Ub363
av Helena Zakariasén och Ann-Kristine Johansson (s)

En lärande och fostrande skola


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skolans uppgift är både lärande och fostrande.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skolan skall vara anpassad till varje enskild ung människas förutsättningar och behov.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i övrigt arbeta i motionens anda.

Motivering

Alla barn och ungdomar i Sverige, oberoende av kön, geografisk hemvist eller sociala och ekonomiska förhållanden, skall ha tillgång till en bra och likvärdig skola – det är för oss en grundläggande rättighet. Skolan har en central roll för att skapa ett öppet och demokratiskt samhälle präglat av sammanhållning, solidaritet och rättvisa.

Så länge det finns ungdomar som lämnar grundskolan utan tillräckliga baskunskaper när det gäller att läsa, skriva och räkna, fullgör inte skolan sitt uppdrag. Tillräckliga bas­färdig­heter är helt avgörande för möjligheterna till ett fortsatt framgångsrikt lärande och till ett aktivt deltagande i samhälls- och arbetslivet. Kunskaper har både en teoretisk och en fysisk dimension. Vi människor är olika och vi lär in på olika sätt, anpassat till varje persons inlärningsprofil. Kunskapen kan sedan få uttryck i både teoretisk och praktisk form. Därför är det viktigt att skolan är anpassad till varje enskild ungdoms förutsätt­ningar och behov.

Men skolan har inte bara en lärande roll. Skolan skall även vara, och är till stor del redan, en viktig del i barns och ungdomars fostran. Vi ser det som viktigt att slå vakt om skolan både som förmedlare av de grundläggande demokratiska värden som vårt samhälle vilar på och av uppgiften att främja lärande. Det är när man är ung som värderingar och livshållningar grundläggs. För oss är det självklart att skolan skall förmedla och förankra värden som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med sköra och utsatta. Skolan måste inom sig förebygga och motverka mobbning, sexuella trakasserier, våld, främlingsfientlighet och andra uttryck för bristande respekt för och mellan människor. För all personal i skolan skall gälla att de medvetet arbetar med att främja förståelsen för andra människor.

För att skapa bästa förutsättningar för barns och ungdomars utveckling och lärande ser vi det som angeläget att ha en i närsamhället väl förankrad skola som samarbetar med föräldrar, föreningar, organisationer, arbetsliv och alla övriga delar av samhället.

För oss har skolan också till uppgift att så långt som möjligt bidra till att utjämna de skillnader som kan föreligga i olika individers levnadsvillkor. Skolan skall kunna ge det stöd som barn och ungdomar kan behöva för att lyckas i skolan. För oss är det viktigt att varje elev utifrån sina unika förutsättningar och sin lust att lära ges likvärdiga möjlig­heter och stimuleras till att erövra nya kunskaper och nya färdigheter. Vi kan inte acceptera att en enda elev lämnas utan tillräckligt stöd för att kunna lyckas i skolan.

Vi ser det också som väsentligt att skolan bidrar till att lägga bra grund till en fortsatt god folkhälsa. För den skull vill vi bland annat se en utökad idrotts- och hälsounder­visning.

Vi vill också i framtiden ha en skola för alla där barn från olika miljöer kan mötas och där segregationen kan motverkas. Sverige skall ha en allmän förskola och skola där barnens kreativitet och nyfikenhet står i centrum, med en pedagogik som tar till vara barnens livsperspektiv och som lägger grunden för ett fortsatt livslångt lärande. Gymnasieskolan ska utvecklas så att den ger alla ungdomar goda förutsättningar för framtida valmöjligheter på arbetsmarknaden eller vidare studier.

Det är naturligt att ha kommunerna som huvudmän för barn- och ungdomsskolan. På så vis kan skolan bättre anpassas till de lokala kraven. Den kommer närmare det lokala samhället, brukarna och det lokala demokratiska beslutsfattandet.

Vi ser också lärarutbildningen som en viktig del av skolan. För att på bästa sätt kunna möta de krav skolan ställer vill vi se lärarutbildningen reformerad så att varje nyu­t­exami­nerad lärare besitter goda kunskaper om individuella insatser för elever i behov av särskilt stöd och att utbildningen till lärare också omfattar kunskaper och metodik som stimulerar till mer samarbete och ger eleverna uppmuntran till att agera och lösa uppgifter tillsammans på samma vis som till exempel i ett arbetslag.

En skola för alla är målet och vi menar att hela läroplanen skall förverklig­as såväl kunskapsmålen som de övergripande värdegrundsmålen. Alla elever har rätt till en utmanande och stimulerande skola där det finns förutsättningar för dem att nå målen.

Stockholm den 2 oktober 2001

Helena Zakariasén (s)

Ann-Kristine Johansson (s)