Motion till riksdagen
2001/02:Ub353
av Ulf Nilsson m.fl. (fp, c)

Lunds Universitets Historiska Museum


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Lunds universitets historiska museum skall läggas under Kulturdepartementets ansvar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda finansieringsförslag som tryggar museets framtid.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regionala fornfynd även fortsättningsvis skall förvaras i Skåne.

Motivering

Lunds universitets historiska museum grundades 1735. Under de senaste 100 åren har museet tagit ansvar för arkeologiskt material i Skåne. Genom riksdagsbeslut 1989/90 gavs museet ett regionalt ansvar för skånskt arkeologiskt material. Under många år har museet tagit ett regionalt ansvar för insamlande av arkeologiskt material, mynt och kyrkokonst. Enligt Historiska museet i Stockholm har Lunds universitets historiska museum troligen den nästa största samlingen av fornfynd i Sverige. Frågan, som måste ställas, är om det verkligen ska vara universitetets huvudansvar att garantera en verksamhet av riks- och regionalintresse.

Lunds universitet har i dag samma behov av att prioritera som andra universitet och högskolor. Därmed sätts också anslagen till Historiska museet under omprövning.

En utredning har nu föreslagit att en gemensam utställning inrättas för de olika universitetssamlingarna. Där skulle Historiska museet i Lund endast få en liten del och större delen av samlingarna bli magasinerade på obestämd tid. Samtidigt blir det med nuvarande anslag inte möjligt att sköta insamlandet av arkeologiskt material på ett vetenskapligt godtagbart sätt. Museet har å ena sidan ett regionalt och nationellt ansvar för insamlande av material men är å andra sidan budgettekniskt en del av universitetet. När förutsättningarna nu ändras, kan inte museets existens endast vara en intern angelägenhet för universitetet. Det är på lång sikt orimligt att lägga huvudansvaret för ett museum av detta slag på ett enskilt universitet. Tvärtom hör frågan om Historiska museet i Lund ihop med kultur- och museipolitik i stort.

Historiska museet i Lund har för södra Sverige ungefär samma typ av uppgifter som Statens historiska museum i Stockholm har för Sverige. Om museet i fortsättningen ska leva upp till sitt uppdrag, måste därför ansvaret vidgas utanför universitetet. En lämplig åtgärd vore att föra över ansvaret eller delar av ansvaret från Utbildningsdepartementet till Kulturdepartementet. Lunds historiska museum skulle naturligt kunna ingå i Statens historiska museer. En självklar utgångspunkt är också att fynden ska stanna i Skåne, som en del i det regionala kulturarvet.

Framställningar har på olika sätt gjorts till kulturministern och Kulturdepartementet det senaste året. Svaret har blivit att man ska avvakta de förslag som den interna utredningen skulle komma med. Nu står det klart att museet inte kommer att överleva i nuvarande form, om utredningens förslag blir verklighet. Framför allt kommer insamling och systematisering av fornfynd att bli omöjlig. Dessutom kommer merparten av fynden att inte vara tillgängliga för allmänheten.

Det finns naturligtvis många tänkbara lösningar med inslag av delfinansieringar från t.ex. Region Skåne. Universitetet kan och bör fortsättningsvis stå för de kostnader som har direkt med forskning vid universitetet att göra. Kulturdepartementet borde dock ha det övergripande ansvaret med huvudmannaskap för detta museum, på samma sätt som för Historiska museet i Stockholm.

En institution som har Sveriges näst största arkeologiska samling är inte bara av lokalt intresse. Regeringen borde därför utreda och lämna förslag till hur Lunds universitets historiska museum ska få förutsättningar att leva vidare och utvecklas. I detta utredningsuppdrag ska det ingå som en förutsättning att fornfynden stannar i Skåne.

Stockholm den 3 oktober 2001

Ulf Nilsson (fp)

Lennart Kollmats (fp)

Gunnel Wallin (c)