Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om att berörda departement snarast måste ta ansvar för en långsiktig lösning för Lunds universitets historiska museum (LUHM).
När kulturutskottet i februari i år i ett yttrande till utbildningsutskottet behandlade motioner om LUHM ansåg man ”att riksdagen – under pågående översyn inom Lunds universitet av universitetets museer och samlingar – inte från kulturpolitisk ståndpunkt bör göra några sådana uttalanden som begärs i motionerna, när det gäller frågor om finansiering av verksamheten vid Lunds universitets historiska museum eller om ett ändrat huvudmannaskap för museet. Utskottet utgår från att översynen skall ge ett tillräckligt underlag för att universitetet skall kunna göra sina kommande överväganden beträffande Lunds universitets historiska museum med utgångspunkt från såväl forskningens och utbildningens behov som från de kulturminnesvårdsbehov som innefattas i universitetets mångåriga åtagande att ta om hand, registrera och vårda fornfynd.” (2000/01:KrU2y).
Slutrapporten från den i yttrandet angivna utredningen föreligger nu. (Behåll föremålen i Lund. Förslag till ny struktur för Lunds universitets samlingar. Lund den 6 juni 2001) Utredaren skriver: ”Inom det historiska museet finansieras idag betydande delar av verksamheten genom olika externa medel. Det ter sig emellertid uppenbart att de medel som tillförs museet i dess egenskap av regionalt museum (för) med ansvar för det skånska arkeologiska materialet, främst genom Riksantikvarieämbetet och Region Skåne, är otillräckliga för att täcka kostnaderna för den verksamheten fullt ut. Med utgångspunkt från att universitetet enligt våra förslag fattar ett principiellt beslut om en långsiktig organisation för det historiska museets samlingar bör det vara möjligt för universitetet att ta upp förnyade förhandlingar med dessa myndigheter rörande omfattningen av bidragen för denna del av verksamheten.”
Det finns nu enligt min uppfattning, genom rapporten och de remissvar som den föranlett, underlag för ett slutligt beslut om LUHM:s framtid. Många myndigheter och institutioner kommer att vara berörda. Utöver universitetet kan nämnas RAÄ, SHM, Kultur Skåne, Skånska museichefskollegiet, länsantikvarien och landsantikvarien och Domkyrkoförsamlingen. En möjlig lösning vore att de berörda departementen tillsammans tog initiativ till de överläggningar som kan krävas.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Jan Backman (m) |