Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör intensifiera arbetet med elektronisk säkerhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Blekinge tekniska högskola ges uppdraget att vara motorn i ett sådant arbete.
Informations‑ och kommunikationstekniken (IKT) har inneburit en revolution inom flera av samhällets områden. Vi kan nå andra människor och företag över hela världen inom några få sekunder. Det möjliggör affärstransaktioner i andra delar av landet eller världen med samma hastighet. Sverige ligger långt framme i användandet av IKT. Det finns få områden i vårt svenska samhälle som inte bygger sin dagliga verksamhet på att IKT fungerar och är ett säkert sätt att kommunicera och att lagra information.
Det finns en stor utvecklingspotential i informations‑ och kommunikationstekniken för att göra det bättre att leva på denna jord. Men som i de flesta andra tekniker finns det också nackdelar och möjligheter för dem som inte har det gemensammas bästa för ögonen när de använder denna teknik.
En diskussion handlar om värderingar. Det kan gälla snabba valutatransaktioner som tvingar ett land till drastiska åtgärder. Det kan också handla om förmedling av barnpornografi eller spridandet av rasistiska publikationer.
Denna del debatteras redan, även om varken debatt eller åtgärder på långt när är färdiga.
Vårt totalförsvar är i dag helt beroende av IKT och där finns redan ett arbete för säkerhet inom IKT. Detta arbete har bl.a. bedrivits i Ronneby som ett samarbete mellan flygvapnet och Blekinge tekniska högskola. Man var tidigt ute och har här skaffat sig viktiga kunskaper och erfarenheter som måste tas tillvara i det fortsatta arbetet.
Den del som debatteras mindre är hur sårbara vi i det civila samhället är. Vilka effekter skulle ett större angrepp mot IKT i vårt land ha på kapitalinstitutioner, företag och den offentliga sektorn? Vi försöker skydda oss med brandväggar och antivirussystem.
Hur skulle sjukvård och räddningstjänst fungera med ett havererat system för IKT?
För att hålla jämna steg med de krafter som vill utnyttja IKT för olagligheter och sabotage måste samhället ta ett större ansvar för säkerhetsarbetet.
Eftersom Sverige ligger långt framme i utvecklingen kommer den kunskap och de åtgärder vi känner behov av här idag att bli viktiga exportprodukter till andra delar av världen i morgon. En satsning på säkerhet inom IKT är nödvändig och måste också ses som en investering och inte bara en driftskostnad. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Inom Blekinge tekniska högskola finns redan en avdelning som sedan några år tillbaka utvecklar säkerhetsarbetet inom IKT. Avdelningen kallas Centrum för Elektronisk Säkerhet (Ces). Det som är unikt med CES är att det finns en utvecklad samverkan mellan försvaret, näringslivet och samhället. Alla har kunskaper och resurser som de andra parterna kan dra nytta av i det gemensamma arbetet. Det är bra att visa på och understödja ett sådant samarbete. Verksamheten är redan igång och under ständig utveckling. Regeringen bör ge Blekinge tekniska högskola i uppdrag att utgöra ett centrum för elektronisk säkerhet. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Willy Söderdahl (v) |
|
Lennart Värmby (v) |
Gunilla Wahlén (v) |