Motion till riksdagen
2001/02:Ub341
av Christina Axelsson (s)

Integration skola - förskola


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för ökad integration skola–förskola.

Motivering

Skolverkets granskning av integrationen av skola, förskoleklass och fritidshem visar på en klar skolifiering av barnomsorgen. Reformens syfte var att integrera verksamheterna för att underlätta övergången mellan förskola och skola, att förskolans arbetssätt skulle påverka skolan samt att förbättra förutsättningen för lärande för sexåringarna.

Skolverkets redovisningar visar på att kunskapsbristerna är många och stora, både hos personal och bland de beslutande i kommunerna, om syftet med reformen och om läroplanerna. Bl.a. går det att utläsa att det ej erbjuds någon alternativ verksamhet för dem som vill ha ”vanlig” barnomsorg för 6-åringar, trots att förskoleklassen är en frivillig skolform för barnen. Syftet med förskoleklass var en pedagogisk reform, men förändringarna är mest organisatoriska och utgår från skolans sätt att arbeta.

Traditionsutvecklingen går mot att skolans traditionella arbetsformer tar över på bekostnad av förskolans. Det innebär en ämnesinriktad kunskapssyn, att verksamheten organiseras i klasser och scheman samt att den är vuxenstyrd. Den anses av Skolverket som mer traditionell än de tre första årsklasserna.

Skolverket pekar på en rad brister. Det saknas gemensam tid för personalen och därför brister det i pedagogiska diskussioner, planering, dokumentation, reflektion, uppföljning och utvärdering. Övriga förutsättningar som har brustit är att det saknas stödjande arbetsledning med kompetens för det nya som kommer från förskolan. Arbetsledningen kommer nästan uteslutande från skolans värld. Det finns brist på utbildad personal, främst fritidspedagoger. Det är stor personalomsättning. Lokalerna är ej ändamålsenliga och stödjer inte ett nytt sätt att arbeta. Barnsammansättningen varierar men det vanligaste är åldershomogena klasser.

Förskolan ska utgå från omsorgspedagogiken, där barnen lär genom lek. Där verksamheten utgår från var barnen befinner sig i stället för av vuxna planerade aktiviteter. Barn lär sig hela tiden genom leken, det är lekens funktion att hjälpa dem att förstå världen genom att gestalta den. I leken bildar barnen sig själva och får använda alla sina förmågor i lärandet. I leken lär barnen också varandra.

För en positiv utveckling i reformens anda med en integration av förskola–skola krävs uppenbart satsningar på fort- och vidareutbildning om reformens intentioner och den reviderade läroplanens innehåll och innebörd, för all personal i arbetslagen kring barnen, såväl för barnskötare, förskollärare, fritidsledare, fritidspedagoger som för lärare och rektorer med flera. Först genom att all personal runt barnen känner sig som ett team och har samma målsättning kan man undvika den nya risk för klyftor mellan förskola och förskoleklass som rapporten varnar för.

Stockholm den 28 september 2001

Christina Axelsson (s)