Motion till riksdagen
2001/02:Ub339
av Elizabeth Nyström (m)

COOP-forskning vid HTU


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fortsatta satsningar på COOP-forskningen vid HTU.

Motivering

Högskolan i Trollhättan/Uddevalla (HTU) har sedan inrättandet för elva år sedan genomgått en stark utveckling och har nu en verksamhet som omfattar mer än 7 000 studenter.

HTU införde redan från starten 1990 utbildningsformen COOP (Cooperative Education), där studierna varvas med avlönade arbetsperioder i företag och förvaltning. Innehållet i arbetsperioderna anpassas efter hur långt studierna framskridit. Etableringen av COOP har blivit mycket framgångsrik sett ur såväl ett högskole- och studentperspektiv som ur ett arbetsgivarperspektiv. COOP är starkt efterfrågat bland studenter och företag. Inom teknikområdet är f.n. arbetslivets efterfrågan på COOP-studenter större än tillgången. COOP har också inneburit att goda kontaktvägar skapats med företagsamhet, vilket givit spin-off inom andra områden för samverkan.

Sett utifrån ett pedagogiskt perspektiv är COOP en del av ett större pedagogiskt område, AIL (arbetsintegrerat lärande), som förekommer inom flera av HTU:s utbildningar. Exempel på AIL-utbildningar är vård-, lärar- och medieproduktionsutbildningar. AIL finns också inom fort- och vidareutbildningsutbudet vid HTU.

Inför det nya millenniet har HTU antagit en ny vision och nya strategier, där AIL sätts i starkt fokus. HTU:s vision är att bli Europaledande i arbetsintegrerat lärande och i forskning inom profilområdena. Profilområdena är:

Forskningen inom AIL är under etablering vid HTU och därmed blir HTU den första högskolan i Sverige som gör en stark satsning inom området. För HTU innebär etableringsarbetet att ansökningar om forskningsmedel inlämnas till olika organ, bl a KK-stiftelsen och EU Mål 2. De medel som nu söks avser det bredare pedagogiska området AIL.

Av propositionen Den öppna högskolan framgår att HTU tilldelas två miljoner kronor per år från och med 2002 för utveckling av AIL. Därmed möjliggörs HTU:s planer på etablering av ett centrum för AIL. Ett sådant centrum kommer att ge ytterligare fokus och drivkraft för att utveckla AIL och ta fram ny kunskap inom området.

Det är emellertid angeläget att HTU också ägnar stor uppmärksamhet åt att specifikt öka kunskapen om COOP och dess roll i lärprocessen, liksom dess roll i utvecklingen av utbildningens innehåll (utbildnings- och kursplaner). Det är också viktigt att få mer kunskap om effekterna av COOP ute på arbetsplatserna.

Regeringen bör pröva vilka förutsättningar som behövs för att vidareutveckla dessa områden vid HTU. Det är också viktigt att pröva hur den internationella samverkan inom detta område kan utvecklas.

Stockholm den 4 oktober 2001

Elizabeth Nyström (m)