Motion till riksdagen
2001/02:Ub336
av Yvonne Andersson (kd)

EU och åldrandet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en utredning om framtidens utbildningssystem.

Motivering

Europa står inför en åldrandekris, då befolkningen snabbt blir äldre. I framtiden krävs helt andra satsningar på utbildning om vi ska undvika en ekonomisk nedgång. Utbildningssystemen i Europa ska bidra till en kunskapsbaserad ekonomi. Europa släpar idag efter USA och Japan i fråga om forskning och innovationer. Samtidigt lider Europa av en allvarlig brist på välutbildad arbetskraft.

Födelsetalen sjunker. Enligt en forskarrapport som presenterades i Uppsala våren 2000 kommer 28 procent av befolkningen år 2050 att vara över 65 år, mot 14 procent idag. Det innebär en ökad belastning på det allmännas resurser. Dessutom innebär det att arbetsstyrkan minskar. De yngre med god och modern utbildning blir på sikt färre. Allt talar för att förändringen i befolkningsstrukturen kommer att påverka tillväxten. Enligt rapporten kan vi förvänta oss att förutsättningarna för tillväxt väsentligt har försämrats i Norden efter år 2010.

Den största utmaningen på sikt är hur den kunskapsbaserade ekonomin ska gå ihop med att vår befolkning blir äldre och de välutbildade ungdomarna färre. Att vår befolkning blir äldre är ett gott betyg för ett välfärdssamhälle, men att ungdomar drar sig för längre utbildningar tyder på ett misslyckande. Samhället har inte klarat att organisera ett utbildningssystem som attraherar ungdomar och möter deras behov. Nu bör alltså EU:s regeringar uppmärksamma den oerhörda utmaning som åldrandeprocessen ställer oss inför. Ska välfärdssamhället överleva måste Europas länder lösa problemet tillsammans.

En långsiktig satsning på utbildning som attraherar såväl ungdomar som äldre är ett botemedel för denna dystra prognos. Om Europa ska kunna hävda sig mot de snabbväxande innovationsekonomierna i Sydostasien krävs att vi ger fler människor bättre möjligheter att utveckla sina kunskaper. Alla ungdomar och medelålders måste få möjlighet att utbilda sig väl och på sina egna villkor. Det kräver en rad förbättringar i dagens utbildningssystem. Grunden är att alla ska ha möjlighet att utifrån sina förutsättningar få en yrkeskompetens som passar deras intresse och som behövs i samhället.

De socialdemokratiskt dominerade EU-regeringarna saknar ofta respekt för individuell frihet och för utbildningens egenvärde. Det krävs en bred strategi på europeisk nivå för att möta bristen på kunskap och kompetens:

Andra medel krävs också:

Genom åtgärder som dessa kan vi möta den utmaning, som en åldrande befolkning ställer oss inför. Utbildningsministrarna måste utreda hur utbildningssystemen ska förändras så att de möter samhällets behov.

Stockholm den 1 oktober 2001

Yvonne Andersson (kd)