Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av en förändring av CSN.
Att inte ge uppskattning till universitetsstuderande elever att jobba extra i samband med sina studier är orimligt. Jantelagens Sverige är det enda land jag känner till som motarbetar elevers vilja att arbeta. Detta genom att ha ett system där man bara får tjäna en liten summa pengar varje termin för att inte fråntas, och genast bli återbetalningsskyldig sitt studielån. Samma sak gäller om du under din studietid lägger undan pengar inför framtiden genom att spara i aktier. Om du blir skicklig på det och gör viss vinst får du direkt ett nej från CSN till din rättighet att beviljas studielån. Att man från myndigheters håll inte uppmuntra ungdomar till att själva ansvara för sin ekonomiska situation ger helt fel signaler. Det måste vara upp till varje elev att själv bestämma om och hur mycket man vill arbeta under sin studietid, inte upp till CSN.
CSN som enda instans för studenters studiestöd måste reformeras. Det måste bli mer tillgängligt och mer informativt. Att bara få ställa en fråga kring sina studiemedel blir till en hel apparat. Om det dessutom gäller utlandsstudier, då får man avsätta dagar för att få besked. Det senare nämnda är i dag mer aktuellt än någonsin då många elever väljer att studera utomlands varför det är viktigt att kommunikationen mellan CSN och eleven fungerar bra. Anledningen till att jag betonar detta sammanhang är att eleven är beroende av CSN vid köp av resebiljetten, uppehälle och kursanmälan som vanligtvis ser annorlunda ut i andra länder och därför kräver ett visst mått av förberedande. Här får det alltså inte uppstå några kommunikationsproblem eftersom det kan leda till att en hel utbildning glider studenten ur händerna.
I dag är CSN:s system utformat på ett mycket byråkratiskt sätt vilket gör att det blir väldigt tungrott. Vi anser att en marknad bör öppnas för andra, konkurrerande alternativ till CSN där byråkratin lättas upp och att begränsningen på hur mycket pengar man får tjäna under sin studietiden tas bort.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Anne-Katrine Dunker (m) |
Anita Sidén (m) |