Motion till riksdagen
2001/02:Ub308
av Ragnwi Marcelind (kd)

Utbildning av lantmätare vid Högskolan i Gävle


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att besluta om att etablera lantmätarutbildning vid Högskolan i Gävle.

Motivering

Lantmätare utbildas vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och vid Lunds tekniska högskola (LTH) i Lund. Dessutom finns vid Luleå tekniska universitet ett samhällsbyggnadsprogram som innehåller inriktning mot geografisk informationsteknik. Under åren 1993–2000 fanns 30 utbildningsplatser i årskurs 1 och 2 vid Högskolan i Gävle. Dessa studenter läste årskurs 3–5 vid KTH. Avtalet mellan KTH och Högskolan i Gävle sades upp, vilket har inneburit att inga nya studenter togs in vid höstterminsstarten 2001 i Gävle.

Yrkesgruppen lantmätare liksom många andra yrkesgrupper inom det kommunaltekniska området domineras av personer födda på 40-talet. De utbildades på 60- och 70-talen och går nu i pension inom 7–15 år. Det blir således väldigt stora pensionsavgångar de närmaste åren, vilket kommer att skapa stora svårigheter för företag och myndigheter. Enligt SCB:s ”Trender och prognoser 98” är civilingenjörer i lantmäteri och väg och vatten de enda civilingenjörer där efterfrågan fram till år 2010 väntas vara väsentligt högre än tillgången.

Grundproblemet är att för få studenter söker till de etablerade utbildningarna. Det gäller generellt naturvetenskapliga och tekniska högskoleutbildningar. Arbetsgivare med behov att rekrytera lantmätare har en viktig uppgift att tillsammans med högskolorna väcka intresse för utbildningarna inom lantmäteriområdet.

Vid KTH pågår en översyn av utbildningsprogrammet för blivande lantmätare. Olika alternativ övervägs, bl a en uppdelning av utbildningen på två platser. Nuvarande fastighetsekonomisk utbildning i Stockholm och övrig lantmätarutbildning i Gävle. En annan möjlighet kan vara att minska antalet utbildningsplatser.

Högskolan i Gävle har sedan 1993 på uppdrag av KTH utbildat ett 20-tal teknologer under deras två första studieår. Denna lösning infördes som en del i det beslut om nedläggning och omstrukturering av den byggforskningsverksamhet som tidigare bedrevs vid Institutet för byggnadsforskning.

Då erfarenheterna av den hittills bedrivna lantmätarutbildningen i Gävle är mycket goda och det finns den största och delvis unika kompetensen inom lantmäteriområdet där, framstår det som naturligt att etablera en komplett utbildning av lantmätare vid Högskolan i Gävle. Det är viktigt att skapa en högkvalitativ och attraktiv utbildning som långsiktigt kan förse samhällsbyggnadssektorns växande behov av välutbildade civilingenjörer. Högskolan i Gävle har mycket goda möjligheter att etablera en framgångsrik utbildning av civilingenjörer inom lantmäteriområdet.

Gävle har dessutom en mycket stark kompetensprofil inom lantmäteri, bostadsforskning och geografisk informationsteknik. Geografisk informationsteknik är ett av Gävle kommuns profilområden för näringslivsutveckling. Högskolan i Gävle har etablerat en forskningsmiljö vid GIS-institutet. Lantmäteriet, Swedesurvey, ESRI, Landfocus och Cartesia sysselsätter omkring 1 000 personer i Gävle inom lantmäteri- och GIS-områdena.

Genom de goda kommunikationerna ligger Gävle mycket strategiskt till för en förstärkt utbildnings- och forskningsverksamhet. Tillgången till studentbostäder är mycket god. Även regionalpolitiska skäl talar för en etablering av lantmätarutbildningen i Gävle.

Stockholm den 27 september 2001

Ragnwi Marcelind (kd)