Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i lärarutbildningen uppta utbildning i konfliktlösning.
Ofta hör vi lärarstudenter klaga över att utbildningen inte ger tillräcklig kunskap om hantering av disciplinproblem, mobbning, konflikter och drogproblem.
Om dessa problem skall kunna bemästras i framtiden måste skolan förändras. Det är dock inte rimligt att vänta sig att detta skall kunna åstadkommas samtidigt som man är mitt uppe i de dagliga problemen. Därför måste förändringarna åstadkommas genom att förändra lärarutbildningen.
I proposition 1999/2000:135 har inte regeringen tagit upp problemet t.ex. att 20-åringar med bästa studieresultaten inte väljer lärarbanan. Andra undersökningar visar att lärarstudenter klagar över att de inte får tillräcklig utbildning i att hantera disciplinproblem, mobbning och konflikter, kort sagt stöket i skolan. Lösningen torde inte gå att finna i vare sig 70-talets socialpsykologiska problemlösningar eller gamla auktoritära metoder. Däremot finns i dagens pedagogik nya idéer.
I Sverige har utvecklats konfliktlösningsmodeller, som väckt stor internationell uppmärksamhet.
Det har funnits inslag av konflikthantering i lärarutbildningen, bl.a. i Göteborg, men det har inte varit tillräckligt systematiskt. I USA finns en väl utvecklad verksamhet på detta område, där man satsar på undervisning om kamratmedling.
Det är angeläget att i lärarutbildningen upptas utbildning i konfliktlösning.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Harald Nordlund (fp) |