Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att omedelbara åtgärder måste vidtagas för att samordna forskningen kring påverkan av magnetism, elektricitet och strålning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att konsensusregler måste gälla hos försäkringskassor och förtroendeläkare som har att ta ställning till skador av emittenter av sådana påverkansfaktorer.1
1 Yrkande 2 hänvisat till SfU.
Antalet människor i vårt land – och liknande effekter kan skönjas i andra utvecklingsländer – som påverkas av elektricitet, magnetfält och strålning från olika anläggningar och apparaturer ökar. Många olika forskningsresultat har redovisats från ett flertal forskningsinstitutioner. Alla är inte entydiga, vilket av en del tolkats som att problemen beror på inbillning och psykiska defekter. Jag vill beteckna dessa reaktioner som den obotfärdiges förhinder. En del får psykiska problem beroende på oförståelsen hos omgivningen, det är sant, men då rör det sig inte om psykosomatiska problem utan om somatopsykisk – alltså helt omvänt.
Ständigt kallas till nya seminarier och forskningsredovisningar, men spretigheten inom forskningen är uppenbar och lika uppenbart är att det måste till ett samlat forskningsprogram och en samordning av forskningen för att få fram i varje fall mera jämförbara och samverkande resultat.
Problemen med olika bedömning hos försäkringskassor och förtroendeläkare har påpekats i flera år. Trots detta kvarstår olikheterna. Det skall självfallet inte bero på vilken sida om en länsgräns man bor om man skall få samma typ av skada bedömd på olika sätt. Oavsett sjukdomar/symptombild måste det finnas konsensusregler inom den försäkringsrelaterade vården. Inom medicinal- och försäkringsväsendena måste sådana regler tas fram.
Stockholm den 30 september 2001 |
|
Lennart Fridén (m) |