Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att snabba åtgärder måste vidtas för att motverka minskningen av utbildningen i främmande språk i skolan.
Den senaste tiden har rapporterna duggat tätt om den snabba minskningen av främmande språk som tillval i den svenska skolan. Det gäller såväl grundskolans högstadium som gymnasiet. Nedgången är mycket stor både för tyska och franska. Ett på vissa orter ökat tillval av spanska ändrar inte på den bilden.
Ett av de främsta skälen till att elever väljer bort möjligheten till språkutbildning är taktisk. Man kommer lättare in på nästa högre nivå inom utbildningsväsendet med betyg i ämnen, som man anser sig lättare kunna få högre betyg i. Man kan alltså säga att man avstår från att tillägna sig kunskaper som blir allt betydelsefullare i en öppen värld och en internationaliserad arbetsmarknad.
Att det inte är nog med ett främmande språk upptäcker man lätt när man kommer i kontakt med den icke traditionellt engelskspråkiga världen. I dessa länder finns en stor del av våra nya och växande marknader. För universiteten är erfarenheten att bristerna i allmän språkfärdighet ökar och att rena nybörjarkurser måste anordnas på nivåer där det förr fanns en god färdighet. Genom den nya situationen är Sverige på väg att komma i underläge inom en mycket viktig sektor.
De till synes viktigaste två åtgärderna som måste vidtagas är att ändra på antagningsregler till högre utbildning, så att det inte bara är taktiska överväganden som styr ämnesvalet, samt att på olika vägar öka intresset för och insikten om betydelsen av kunskaper i andra språk än bara modersmålet och engelska.
Regeringen bör skyndsamt verka för att den pågående utvecklingen bromsas och vänds till en bättre.
Stockholm den 30 september 2001 |
|
Lennart Fridén (m) |
Anita Sidén (m) |