Motion till riksdagen
2001/02:Ub280
av Lennart Fridén (m)

Studiefinansieringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att reglerna för finansiering av längre utbildningar justeras för att förhindra studieavbrott och ekonomisk-sociala problem.

Motivering

Nästan hälften av de studenter som i höst påbörjade sin läkarutbildning kommer att bli utan studiemedel under delar av utbildningstiden. Den undersökning som nyligen har genomförts av Medicine Studerandes Förbund, bekräftar de farhågor som fördes fram under föregående år. Enkäten besvarades av 83 procent av läkarstudenterna på termin 1 i Sverige.

Med tanke på dagens läkarbrist och riskerna för än större brist om några år genom en ökad pensionsavgång, är detta djupt olyckligt. Många studenter kommer att tvingas till ofrivilliga studieuppehåll – vilket med tanke på kunskapernas betydelse kan vara dubbelt olyckligt – och man kan befara att en del studenter kommer att lämna utbildningen med svåråterbetalda studieskulder.

Med det nya systemet kommer studenternas sociala och ekonomiska bakgrund att få en avgörande betydelse för möjligheten att fullfölja långa universitetsutbildningar. Redan idag är den sociala snedrekryteringen till långa universitetsutbildningar ett betydande problem visar Högskoleverkets årsrapport 2001. Det är därför svårt att förstå varför detta system, som ytterligare kommer att öka snedrekryteringen, införts. Flexiblare regler hade varit på sin plats, om inte annat så av sociala skäl.

Det nya systemet gör det mycket svårt för vissa grupper att utbilda sig till läkare. Det vore till stort gagn för vården om flera sjuksköterskor, med den erfarenhet de har från den medicinska sektorn, kunde läsa vidare till läkare. Med de nya reglerna blir de utan studiemedel i 2 ½ år av utbildningens 5 ½. Därmed avstår de, och vården går miste om en ökad kvalitet.

Regeringen bör av ovan anförda skäl utarbeta de regler till modifiering av det nu rådande studiemedelssystemet som undanröjer riskerna för ökad läkarbrist, studieavbrott för långtidsstuderande och därmed följande ekonomisk-sociala problem.

Stockholm den 30 september 2001

Lennart Fridén (m)