Motion till riksdagen
2001/02:Ub271
av Yvonne Andersson och Rose-Marie Frebran (kd)

Institutet för Handikappvetenskap


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Institutet för handikappvetenskap vid Linköpings och Örebro universitet framhålls som resurs för verksamheter som rör handikappade.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medel till Institutet för handikappvetenskap anvisas så att långsiktig verksamhet säkerställs.

Motivering

Linköpings och Örebro universitet har gemensamt satsat på forsknings- och utbildningsområdet handikappvetenskap. Ambitionen är att bli ledande i Europa. Vid Institutet för handikappvetenskap – tidigare Forum för handikappvetenskap – finns t.ex. den enda forskarutbildningen i Europa i handikappvetenskap.

Vid institutet sker bl a omfattande forskning om vuxna funktionshindrades kommunikation och lärande. Forskningen bedrivs inom flera programområden som är strategiskt viktiga för den långsiktiga utvecklingen av kunskap och kompetens för att ge förutsättningarna för människor med funktionshinder att öka delaktigheten i samhället. Som exempel kan nämnas den forskning som bedrivs inom programområdena kommunikationshandikapp, informationsteknik och handikapp samt interventionsforskning. I det senare ställs frågor som anknyter till habilitering och rehabilitering inom vård, omsorg, arbetsliv och utbildning.

Institutet för handikappvetenskap är en satsning på ett tvåcampuscentrum. Det ger en utvidgning och förstärkning av en redan för Europa unik forskarutbildning som skall breddas mot medicinska och tekniska områden. Magisterprogram planeras. Institutet i Örebro och Linköping syftar till att bli en nationell resurs och att bli internationellt ledande. Institutet har i sin forskarutbildning flera doktorander som själva har funktionshinder.

Institutet har med sin forskning och forskarutbildning blivit uppmärksammat med anledning av sin höga kvalitet i en nyligen gjord internationell utvärdering av svensk handikappforskning. Den är publicerad av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, Albrecht et al (2001).

Forskarutbildningen, som är den enda i Sverige inom sitt område, är genuint tvärvetenskaplig med såväl naturvetenskapliga (teknisk-medicinska) som beteendevetenskapliga och kulturvetenskapliga perspektiv. Forskningen sker ur ett individuellt perspektiv såväl som ett samhällsperspektiv. Den syftar till att fylla det stora kunskapsbehov som finns på området. Inte minst måste en ökad kunskap i handikappfrågor spridas till arkitekter, beslutsfattare och byggnadsingenjörer. Konkret forskning finns redan om funktionshindrade universitetsstuderandes villkor och möjligheter vid de bägge universiteten, vilket är en klar tillgång i det fortsatta arbetet.

Institutet kan vara en resurs för kompetensutveckling av personal och för kunskapsutveckling inom olika kommunala verksamheter. Satsningen stöds förutom av de två universiteten av FOA, VTI, landsting och flera omkringliggande kommuner. Samarbete finns också med flera högskolor samt med Lunds universitet.

Institutet är en viktig satsning för funktionshindrade. Därför bör institutet erhålla ekonomiska resurser som motsvarar dess betydelse för en långsiktig verksamhet.

Stockholm den 27 september 2001

Yvonne Andersson (kd)

Rose-Marie Frebran (kd)