Motion till riksdagen
2001/02:Ub270
av Yvonne Andersson (kd)

Skolans mål


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning som granskar skolans mål.

Motivering

För att skolan ska fungera tillfredsställande och uppnå de nationellt uppställda målen krävs effektiv tillsyn, uppföljning och utvärdering. Formerna bör anges i den kommunala skolplanen. Skolverkets ökande tillsynsverksamhet, som numera oftare är egeninitierad och omfattar både offentliga och fristående skolor, är positiv. All verksamhet i skolan ska följas upp och utvärderas. Med tanke på den mångfald av metoder som kan användas för att nå målen är det viktigt att utvärderingen görs med inriktning på elevernas utveckling i relation till uppsatta mål snarare än på olika verksamheter. Det gäller såväl kunskaper som elevernas sociala och moraliska utveckling.

Det blir allt tydligare att skolan står inför två problem. Det ena är om det kan vara så att det har skett en förskjutning i uppfattningen om vad som krävs för att målen ska vara uppfyllda. Har vi råkat ut för en kunskapsinflation i grund- och gymnasieskolan? Om lärarna kräver mer av sina elever än vad läroplans- och kursplaneförfattarna en gång bedömt som rimligt, så har vi skapat en mycket farlig väg för våra barn i ett redan stressat samhälle.

Det andra problemet är att det verkar finnas lokala skillnader i tolkningen av grund- och gymnasieskolans mål. Målen ska vara så precist beskrivna att det i teorin inte ska kunna förekomma. Ett uppnått betyg ska innebära en klar koppling till uppnådda kunskaper och färdigheter så som det beskrivs i grund- och gymnasieskolans mål. Finns det utrymme för tolkning mellan skolor bör detta åtgärdas, eftersom det sätter de målrelaterade betygen ur spel.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 27 september 2001

Yvonne Andersson (kd)