Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en samlad treårig utbildning inom hotell, restaurang och turism med möjlighet till ett fjärde utbildningsår, vilket avslutas med gesällprov.
Turismen håller på att bli en stor näring i Sverige. För att hålla upp en hög volym behövs förutom konkurrenskraftiga skatter också en bra kvalitet på såväl hotell- och restaurangnäringen som turistindustrin i stort. Kvalitet inom detta område kommer inte bara av sig själv, utan hänger intimt samman med utbildningen av de människor som verkar i branschen. Hotell-, restaurang- och turistnäring är mycket personalintensiva branscher. Det är därför viktigt att utbildningen av de elever som senare skall arbeta inom hotell, restaurang, bageri och konditori samt turistnäringen är i samklang med verkligheten.
Mycket av restaurangutbildningen har hantverkskaraktär. Det gäller till exempel kallskänkans arbete med ett smörgåsbord, konditorns fingerfärdighet med bröllopstårtan samt kockens fantasieggande uppläggning av huvudrätten med färger och smaker i härlig samklang.
Det behövs en samlad utbildning inom hotell, restaurang och turism. Utbildningen kan börja med att eleverna får en orientering/inblick inom alla dessa områden för att så småningom ge utrymme för eleven att välja sin specialisering. Det är då viktigt att eleverna vet vad de behöver få ut av programmet för att gå ut inom tänkt område i arbetslivet eller för fortsatta studier.
Programmen måste vara flexibla och innehålla möjlighet till individuell utformning. De måste ha en balans mellan teori och praktik för den enskilde eleven. Lärlingsutbildning behövs för att möta kraven på kvalificerad arbetskraft. Alla elever väljer inte inriktningar som kräver lärlingsutbildning. För dem är det viktigt med arbetsplatsförlagd utbildning. Det är tveksamt om en skola som inte kan få fram fullgoda praktikplatser skall ha rätt att anordna utbildning.
Hotell- och restaurangprogrammen är yrkesförberedande, men för att kunna arbeta i branschen krävs det ofta lite mer. I dag är det inte ovanligt att den treåriga utbildningen avslutas med ett fackprov i samarbete med branschen. Naturligtvis borde det vara så för alla. Ett frivilligt fjärde år som avslutas med ett gesällprov skulle vara kronan på verket. Detta vore ett sätt att ytterligare höja statusen på utbildningen.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |