Motion till riksdagen
2001/02:Ub258
av Inga Berggren och Anna Åkerhielm (m)

Livsmedels- och näringsforskning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ansvaret för livsmedelsforskningen läggs under samma huvudman.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att grundläggande och tillämpad forskning inom livsmedelsområdet tilldelas resurser så att Sverige kan bibehålla och utveckla kompetensen inom detta område och för att kunna utveckla säkra och hälsofrämjande livsmedel.

Motivering

Samhällets kostnader för sjukdomar som har samband med mat och livsstil ökar kraftigt. Olika undersökningar visar att en riktigt sammansatt kost och fysisk aktivitet har stor betydelse för folkhälsan. Functional foods – livsmedel med dokumenterat mervärde i form av positiv effekt på hälsa och välbefinnande – är ett område som är under stark utveckling. För att svensk livsmedelsindustri skall kunna konkurrera framgångsrikt på världsmarknaden krävs att man utvecklar innovativa livsmedelsprodukter med unika kvalitetsegenskaper, inte minst med hälsoprofil.

Livsmedelsområdet föreslås bli ett av sju prioriterade områden inom EU:s 6:e ramprogram. I våra grannländer Danmark, Finland och Norge satsas ordentligt på livsmedelsforskningsprogram, där frågor som berör kost, hälsa och functional foods har en framträdande plats.

Risken är uppenbar att livsmedelsforskningen i Sverige hamnar mellan stolarna i den nya forskningsrådsorganisationen där livsmedelsforskningen skall delas upp mellan FORMAS, VINNOVA och Vetenskapsrådet. Hur fördelningen blir mellan råden och hur stora resurser som området tilldelas är oklart.

Huvudansvaret för livsmedelsforskningen borde rimligen läggas under en hatt. Tidigare hölls delområden som Kost och hälsa, Människan, maten och samhället, Livsmedlens biologi, fysik och kemi samt Mat och säkerhet samman inom ett program med beaktande av hela livsmedelskedjan. Detta borde gälla även framgent. Såväl grundläggande som tillämpad forskning inom hela livsmedelskedjan från ”jord till bord och människa” anser vi vara av yttersta vikt för folkhälsan. Vi föreslår därför att sådan forskning stöttas och tilldelas resurser så att Sverige kan bibehålla och utveckla kompetensen inom detta område och utveckla säkra och hälsobefrämjande livsmedel.

Stockholm den 30 september 2001

Inga Berggren (m)

Anna Åkerhielm (m)