Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om könsdiskriminering och sexuella trakasserier i skolan.
Regeringen föreslår i skrivelsen Utbildning för kunskap och jämlikhet att Statens skolverks uppdrag renodlas och att en ny skolutvecklingsmyndighet inrättas. Skolverkets uppgifter ska koncentreras till kvalitetskontroll och tillsyn och regeringen framhåller att det arbetet blir en högt prioriterad uppgift.
Något som i det sammanhanget mer bör lyftas fram är att skolan har ett ansvar för att främja jämställdhet mellan könen och arbeta mot diskriminering.
Tyvärr förekommer det att elever i skolan utsätts för sexuella trakasserier och diskriminering på grund av kön, både från lärare och från andra elever. Det är något som måste tas på största allvar. Alla människors lika värde är en del av värdegrunden i den svenska skolan. Ingen elev ska behöva utsättas för någon form av diskriminering eller kränkande behandling.
Staten måste ta ett större ansvar i detta hänseende. Det är därför viktigt att det tydliggörs att Skolverket utöver granskningen av utbildningens kvalitet även har till uppgift att granska att diskriminering på grund av kön och sexuella trakasserier inte förekommer i skolan.
Vuxna omfattas på sina arbetsplatser av en jämställdhetslag, det finns fackförbund att ta hjälp av, en jämställdhetsombudsman och ytterst en domstol att gå till för den arbetstagare som blir könsdiskriminerad på sin arbetsplats. Motsvarande möjligheter finns inte för elever i skolan. Många elever upplever därför att de inte har någonstans att vända sig när de blir utsatta för kränkande behandling.
Att många elever, särskilt flickor, vittnar om att sexuella trakasserier och diskriminering på grund av kön är vanligt förekommande i skolan, tyder på att skolorna hittills inte har gjort tillräckligt för att förhindra sådan kränkande behandling.
Det gör det särskilt angeläget att det finns en tillsyn av skolorna på detta område. Regeringen bör därför ge ett tydligt uppdrag till det nya Skolverket att granska att könsdiskriminering och sexuella trakasserier inte förekommer i skolan.
Stockholm den 10 juni 2002 |
|
Siw Wittgren-Ahl (s) |