Motion till riksdagen
2001/02:Ub238
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Teckenspråkstolkar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att studiemedel för utbildning till teckenspråkstolk vid folkhögskola bör utgå från 18 års ålder.

Motivet till mitt förslag

Verkligheten för många döva i dag är att de tvingas avstå från universitetsstudier och måste avstå från möten, kurser och andra för dem viktiga ärenden och aktiviteter. Det råder helt enkelt brist på teckenspråkstolkar. Denna höst har till exempel åtta döva studenter tvingats avstå från studier vid Örebro universitet, då inga teckenspråkstolkar fanns tillgängliga. Detta är oacceptabelt och det är därför nödvändigt att olika åtgärder vidtas så att fler teckenspråkstolkar utbildas. FN:s standardregler och alla nationella beslut på handikappområdet slår fast att alla funktionshindrade skall ges möjligheter att vara delaktiga i samhället på sina villkor. Hinder för detta vad avser utbildningsmöjligheter måste absolut undanröjas.

I dag får många hörande elever en grundläggande utbildning i teckenspråk i grundskolan och gymnasiet. Den som slutar gymnasiet vid till exempel 18 års ålder kan dock inte direkt fortsätta till tolkutbildning. Orsaken är att all utbildning av teckenspråkstolkar sker vid folkhögskolor, där studiemedel utgår först från 20 års ålder.

Under denna mellantid är risken stor att de förvärvade kunskaperna i teckenspråk inte kan upprätthållas, med följd att det blir svårare att klara inträdesprovet till tolkutbildningen. Det finns också en risk att man tappar intresset och satsar på annan utbildning.

Ett enkelt och i hög grad rimligt sätt att öka utbildningen av teckenspråks­tolkar direkt efter genomgånget gymnasium är att fatta beslut om att studiemedel för denna utbildning vid folkhögskola utgår från 18 års ålder, dvs. från samma ålder som gäller för studiemedel vid universitets- och högskolestudier.

Stockholm den 25 september 2001

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)