Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om studier av Danmarks produktionsskolor med syftet att utveckla lärlingsutbildningen i Sverige.
Danmark har ett omfattande yrkesvägledningsprogram. Yrkesvägledningen är obligatorisk genom hela grundskolan. Den har som syfte att stödja eleverna och deras föräldrar vid övergång från skola till yrkesliv.
Idag fullföljer drygt 80 procent en ungdomsutbildning i Danmark. Fem procent påbörjar inte någon kompetensgivande utbildning utan går till produktionsskolor (egu, fuu). Dessa ger också unga arbetslösa möjlighet till praktik och studier. Skolorna utgår från Grundtvigs och Kolds pedagogiska filosofi med produktion som ett pedagogiskt angreppssätt.
Egu (ehrvervsgrunduddannelse) tar normalt två år men kan förlängas med ett extra år. Utbildningen är inte specifikt branschorienterad utan kan komponeras både inom och tvärs över enskilda utbildningar/ämnesområden. Den enskilde eleven ska upprätta en utbildningsplan, ett egu-avtal, med kommunen eller med en yrkesskola. Utbildningen växlar mellan skolundervisning och praktik. Under hela utbildningen erbjuds individuell vägledning samt möjligheten att flytta över till en branschorienterad yrkesutbildning eller annan utbildning. En avslutad Egu kan ge yrkeskompetens.
Fuu (fri ungdomuddannelse) sätts samman individuellt och pågår i två eller tre år. Fuu ska ge ungdomar möjlighet att genomföra ett individuellt tillrättalagt utbildningsprogram. Detta ger allsidiga kvalifikationer och utvecklar den unges personliga kompetens. Fuu ska kunna omfatta ungdomar med mycket olika förutsättningar och ska fungera som ett alternativ till övriga ungdomsutbildningar. Det kan också vara en ingång till ungdomsutbildningar eller en direkt utbildning till arbete.
Danmark har i sitt lärlingssystem lyckats bättre än Sverige. En fond har byggts upp för att betala lärlingslön och skolpraktik. Det är därför angeläget att regeringen gör en jämförelse mellan det danska lärlingssystemet och det svenska med syfte att utveckla lärlingsmodellen i Sverige till att också omfatta produktionsskolor.
Stockholm den 24 september 2001 |
|
Ulla-Britt Hagström (kd) |